ßßß
2-3 filety śledziowe (u mnie z oleju)2 buraki2 ziemniaki2 ogórki kiszone2 jajka1 mała cebulamajonezsól, pieprz1. Filety śledziowe moczymy. Te z beczki minimum 2h (po godzinie wymieniamy wodę), natomiast te z oleju przez około 15 minut.2. Burak i ziemniaki gotujemy do miękkości, bez obierania skórki. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy.3. W misce warstwami układać będziemy kolejno: śledzie, cebulę, majonez, ziemniaki, sól, pieprz, ogórki, majonez, buraki, sól, pieprz, jajka. W takiej kolejności przygotowujemy i od razu układamy w misce warstwowo składniki (dzięki temu zabrudzimy mało naczyń): śledzie kroimy na nieduże kawałki, cebulę kroimy w kostkę, podobnie ziemniaki i ogórki. Buraki ścieramy na małych oczkach tarki, jajka na dużych oczkach.

