Wykonanie
Warstwowa
sałatka śledziowa tradycyjnie pojawia się na
stole dwa
razy w roku: na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Ma w sobie jeden z ważniejszych dla mnie smaków: smak dzieciństwa. ;-) Choć jest pracochłonna, bo trzeba ugotować osobno
buraki,
jajka, wymoczyć
śledzie to zapewniam, że jest warta całego tego zachodu. :-) Dla wielbicieli
śledzi oczywiście!
2-3
filety śledziowe (u mnie z
oleju)2
buraki2
ziemniaki2
ogórki kiszone2
jajka1 mała
cebulamajonezsól,
pieprz1.
Filety śledziowe moczymy. Te z
beczki minimum 2h (po godzinie wymieniamy
wodę), natomiast te z
oleju przez około 15 minut.2.
Burak i
ziemniaki gotujemy do miękkości, bez obierania skórki.
Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy.3. W misce warstwami układać będziemy kolejno:
śledzie,
cebulę,
majonez,
ziemniaki,
sól,
pieprz,
ogórki,
majonez,
buraki,
sól,
pieprz,
jajka. W takiej kolejności przygotowujemy i od razu układamy w misce warstwowo składniki (dzięki temu zabrudzimy mało naczyń):
śledzie kroimy na nieduże kawałki,
cebulę kroimy w kostkę, podobnie
ziemniaki i
ogórki.
Buraki ścieramy na małych oczkach tarki,
jajka na dużych oczkach.