Wykonanie
Pewnie takie połączenie wydaje Wam się co najmniej
dziwne. Kiedy przyrządzałam to danie sama myślałam, że będzie to totalny nie wypał, ale
powiem Wam szczerze, że byłam pozytywnie zaskoczona! Oczywiście nie
będę namawiać tych, którzy
śledzi nie lubią, ale jeżeli lubicie je
mieć w swoim jadłospisie ta potrawa powinna Wam posmakować. Gdybyście się jednak ostatecznie nie zdecydowali na takie połączenie to zachęcam Was do zrobienia samej sałatki. Bardzo dobrze sprawdza się na kolację ze świeżym
pieczywem.
Porcja dla 2 osób:Składniki:Ok. 5 dużych
ziemniaków2
cebule200 g.
Filetów śledziowych1 duże
jabłko1
jajkoSok z cytryny2 łyżki
majonezu1 łyżka
jogurtu naturalnego lub
śmietanySól,
pieprzEtapy przygotowania:1.
Cebulę kroimy na półksiężyce, wrzucamy ją do
wody i gotujemy. Kiedy zacznie wrzeć gotujemy ją jeszcze ok 5 minut. Kiedy
woda z
cebulą ostygnie wrzucamy
śledzie i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Ważne aby zalewa była zimna! Jeśli
śledzie wrzucimy do gorącej
wody staną się kruche i będą nam się rozpadać na drobne kawałki, a tego nie chcemy.
2. Następnego dnia szorujemy dokładnie
ziemniaki i wstawiamy do piekarnika w mundurkach. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 45 minut.3.
Śledzie odcedzamy razem z
cebulką. Do półmiska kroimy
śledzie w plasterki, a
cebulę z zalewy w kosteczkę. Dodajemy pokrojone w kostkę
jabłko oraz
jajko.
Majonez łączymy z
jogurtem i
sokiem z cytryny. Wszystkie składniki łączymy4. Upieczone
ziemniaki nacinamy na krzyż, wykładamy do środka
sałatkę śledziową. Jemy od razu,
póki ziemniaczki są jeszcze ciepłe.
Smacznego !!