ßßß
(4-6 porcji)Składniki:500 g filetów śledziowych z oleju, pokrojonych w grubszą kostkę1/2 łyżki mielonego pieprzu1 kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w kostkę1 cebula, pokrojona w kosteczkę2 łyżki soku z cytryny1 duży ogórek kiszony, pokrojony w kosteczkę3 większe ziemniaki, ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę2 buraki ćwikłowe, ugotowane i pokrojone w kostkę2 jajka ugotowane na twardoSkładniki na sos:3 łyżki gęstej śmietany2 łyżki majonezu1 łyżeczka soku z cytrynysól, pieprz i cukier do smakuPrzygotowanie:Dopraw posiekanego śledzia pieprzem i odstaw na godzinę.W większej misce ułóż warstwowo wszystkie składniki sałatki wraz z posiekanym białkiem z jajka (lub zwyczajnie wymieszaj) i skrop sokiem z cytryny.W miseczce wymieszaj składniki sosu i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wyłóż na wierzch sałatki i posyp posiekanym żółtkiem.Przykryj miskę, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, po czym wymieszaj i podawaj z chrupiącym pieczywem.Smacznego!
English versionBeetroot herring salad(4-6 servings)Ingredients:500 g of herring fillets, diced thicker1/2 tablespoons ground pepper1 sour apple, peeled and diced1 onion, diced2 tablespoons lemon juice1 large dill pickle, diced3 potatoes, cooked, peeled and diced2 beets, cooked, cooked and diced2 hard-boiled eggsIngredients for the sauce:3 tablespoons sour cream2 tablespoons mayonnaise1 teaspoon lemon juicesalt, pepper and sugar to tastePreparation:Season herring with pepper, mix and set aside for an hour.In a bowl spread salad ingredients in layers (or just mix) along with chopped egg whites and sprinkle with lemon juice.In a bowl, mix sauce ingredients and season with salt, pepper and sugar to taste. Spread over salad and sprinkle with chopped egg yolk.Cover the bowl, place in the refrigerator for 2 hours, then stir and serve with crusty bread.Enjoy!
Share the post "Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad"


