ßßß Cookit - przepis na Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad

Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad

nazwa

Wykonanie

Share the post "Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad"
Święta za pasem, trzeba więc zaplanować pyszne menu. Dziś proponuję sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami, ogórkiem kiszonym i jajkiem, z klasycznym dressingiem śmietanowo-majonezowym. Taka kombinacja składników zawsze się sprawdza. Ten przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej „Kuchnia Polska”, która jest kopalnią wiedzy na temat polskich potraw regionalnych. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
(4-6 porcji)
Składniki:
500 g filetów śledziowych z oleju, pokrojonych w grubszą kostkę
1/2 łyżki mielonego pieprzu
1 kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
2 łyżki soku z cytryny
1 duży ogórek kiszony, pokrojony w kosteczkę
3 większe ziemniaki, ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę
2 buraki ćwikłowe, ugotowane i pokrojone w kostkę
2 jajka ugotowane na twardo
Składniki na sos:
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
Dopraw posiekanego śledzia pieprzem i odstaw na godzinę.
W większej misce ułóż warstwowo wszystkie składniki sałatki wraz z posiekanym białkiem z jajka (lub zwyczajnie wymieszaj) i skrop sokiem z cytryny.
W miseczce wymieszaj składniki sosu i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wyłóż na wierzch sałatki i posyp posiekanym żółtkiem.
Przykryj miskę, wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, po czym wymieszaj i podawaj z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!
English version
Beetroot herring salad
(4-6 servings)
Ingredients:
500 g of herring fillets, diced thicker
1/2 tablespoons ground pepper
1 sour apple, peeled and diced
1 onion, diced
2 tablespoons lemon juice
1 large dill pickle, diced
3 potatoes, cooked, peeled and diced
2 beets, cooked, cooked and diced
2 hard-boiled eggs
Ingredients for the sauce:
3 tablespoons sour cream
2 tablespoons mayonnaise
1 teaspoon lemon juice
salt, pepper and sugar to taste
Preparation:
Season herring with pepper, mix and set aside for an hour.
In a bowl spread salad ingredients in layers (or just mix) along with chopped egg whites and sprinkle with lemon juice.
In a bowl, mix sauce ingredients and season with salt, pepper and sugar to taste. Spread over salad and sprinkle with chopped egg yolk.
Cover the bowl, place in the refrigerator for 2 hours, then stir and serve with crusty bread.
Enjoy!
Share the post "Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad"
Źródło:http://karmelowy.pl/salatka-sledziowa-buraczkami-beetroot-herring-salad