ßßß
            
        
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegowołowina 800 gramówmąka 3 łyżek stołowycholej 3 łyżek stołowychcebula 1 sztukwłoszczyzna 1 sztukskórka chleba 1 sztukprzecier pomidorowy 1 łyżek stołowychliść laurowy 1 sztukwino czerwone 125 mililitrówbrukselka 800 gramówsłonina 60 gramówbazylia 1 łyżek deserowychgałka muszkatołowa według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone mięso natrzeć pieprzem, sola oraz bazylią. oprószyć mąką i podsmażyć na oleju. Oczyszczoną cebule pokroić na talarki, a oczyszczoną włoszczyznę w kostkę. Cebulę, włoszczyznę oraz skórkę chleba dodać do mięsa i podsmażyć. Wymieszać z przecierem i krótko podsmażyć. Włożyć listek laurowi i wlać wino oraz 400 ml wody i dusić pod przykryciem ok. 2-3 h. Po 90 minutach mięso obrócić. Pieczeń można podlać wodą i co jakiś czas mięso obracać.Oczyszczoną brukselkę blanszować w osolonej wodzie 5 minut i zahartować. Pieczeń wyjąć. Sos przecedzić, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka. Pieczeń podawać z brukselka i ziemniakami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: