ßßß Cookit - przepis na Pieczeń wołowa z brukselką

Pieczeń wołowa z brukselką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina 800 gramów
mąka 3 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
skórka chleba 1 sztuk
przecier pomidorowy 1 łyżek stołowych
liść laurowy 1 sztuk
wino czerwone 125 mililitrów
brukselka 800 gramów
słonina 60 gramów
bazylia 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone mięso natrzeć pieprzem, sola oraz bazylią. oprószyć mąką i podsmażyć na oleju. Oczyszczoną cebule pokroić na talarki, a oczyszczoną włoszczyznę w kostkę. Cebulę, włoszczyznę oraz skórkę chleba dodać do mięsa i podsmażyć. Wymieszać z przecierem i krótko podsmażyć. Włożyć listek laurowi i wlać wino oraz 400 ml wody i dusić pod przykryciem ok. 2-3 h. Po 90 minutach mięso obrócić. Pieczeń można podlać wodą i co jakiś czas mięso obracać.
Oczyszczoną brukselkę blanszować w osolonej wodzie 5 minut i zahartować. Pieczeń wyjąć. Sos przecedzić, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałka. Pieczeń podawać z brukselka i ziemniakami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9903/Pieczen-wolowa-z-brukselka