ßßß Cookit - przepis na Gołąbki orientalne

Gołąbki orientalne

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kapusta pekińska 1 sztuk
mięso mielone drobiowe 500 gramów
serca drobiowe 100 gramów
wątróbki drobiowe 100 gramów
słonina 50 gramów
dymka 1 pęczek
imbir 1 łyżek deserowych
bułka 1 sztuk
mleko 0,5 szklanek
jajka 2 sztuk
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
bulion 1 szklanek
śmietana 0,5 szklanek
masło 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyta kapustę włożyć do garnka z wrzącą posoloną wodą, dodać łyżeczkę masła, połowę mielonego imbiru. Gotować kilka minut, odcedzić, przelać zimną wodą i rozdzielić liście. Drobniutko pokrojona słoninę stopić na rozgrzanej patelni, zeszklić pokrojoną dymkę, wymieszać z mielonym mięsem i smażyć 3 minuty. Wlać połowę wina, mieszając, odparować i zdjąć z ognia. Serca oraz wątróbki posiekać i połączyć z namoczona w mleku i odciśnięta bułka, przesmażonym mięsem, wbić jajka, dodać resztę imbiru. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wyrobiony farsz rozsmarować na liściach kapusty. Zwinąć gołąbki i spiąć je wykałaczkami lub owinąć nitka. Ułożyć w rondlu grubo wysmarowanym masłem i wyłożonym liśćmi kapusty. Zalać gorącym bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut. Pod koniec zapiekania wlać śmietanę wymieszaną z pozostałym winem i potrząsnąć rondlem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10647/Golabki-orientalne