Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
kapusta pekińska 1 sztuk
mięso mielone drobiowe 500 gramów
serca drobiowe 100 gramów
wątróbki drobiowe 100 gramów
słonina 50 gramów
dymka 1 pęczek
imbir 1 łyżek deserowych
bułka 1 sztuk
mleko 0,5 szklanek
jajka 2 sztuk
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
bulion 1 szklanek
śmietana 0,5 szklanek
masło 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyta
kapustę włożyć do garnka z wrzącą posoloną
wodą, dodać łyżeczkę
masła, połowę mielonego
imbiru. Gotować kilka minut, odcedzić, przelać zimną
wodą i rozdzielić liście. Drobniutko pokrojona
słoninę stopić na rozgrzanej patelni, zeszklić pokrojoną
dymkę, wymieszać z mielonym
mięsem i smażyć 3 minuty. Wlać połowę
wina, mieszając, odparować i zdjąć z ognia.
Serca oraz
wątróbki posiekać i połączyć z namoczona w
mleku i odciśnięta
bułka, przesmażonym
mięsem, wbić
jajka, dodać resztę
imbiru. Mieszając, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Wyrobiony farsz rozsmarować na liściach
kapusty. Zwinąć gołąbki i spiąć je wykałaczkami lub owinąć nitka. Ułożyć w rondlu grubo wysmarowanym
masłem i wyłożonym liśćmi
kapusty. Zalać gorącym
bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut. Pod koniec zapiekania wlać
śmietanę wymieszaną z pozostałym
winem i potrząsnąć rondlem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: