Wykonanie
Mielone, mielone i jeszcze raz mielone. Ile potraw można przyrządzić z mielonego mięsa? Multum. Sama często robię ; pieczenie, rolady, pasztety, zawijańce, Niestety na samo słowo kotlety mielone moja rodzina głośno krzyczy że jest nie głodna. Dlatego byłam zmuszone coś wymyślić . Zaczęłam robić mielone z różnymi dodatkami i zmieniać nazwy. Udało się .
Skladniki na 6 porcji1/2 kilograma
mięsa ( może być zmielone ale bezpieczniej samemu zmielić)1
jajko1 średni
brokuł ( podzielić na cząstki i z blanszować)1
cebula1 łyżka
majeranku2
bułki czerstwe ( namoczyć w
bulionie lub
mleku)
sól,
pieprz do smaku
olej do smażenia ( w wersji grillowanej jest nie potrzebny)Sposób wykonania
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć , dodać
brokuł , chwilkę poddusić ok, 4 min
Do
mielonego mięsa dodać rozdrobnioną ,namoczoną
bułkę ,
brokuł, łyżeczkę
soli, 1/2 łyżeczki
pieprzu, łyżkę
majeranku,
jajko.Dokładnie wymieszać ( Z 30 lat doświadczenia wiem że najdokładniej tego typu składniki
miesza się rękoma)Z wymieszanej masy formuje kotlety w kształcie walców ( aby
mięso nie przywierało do rąk należy je moczyć w wodzie) . Smażę na rozgrzanej
oliwie na brązowy kolor z każdej strony. Przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut
W wersji grillowanej : przez kotlet przebijam wykałaczkę .