ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegofilet z mintaja 700 gramówśliwki suszone 100 gramówmąka 2 łyżek stołowychziemniaki 3 sztukcebula 2 sztukmarchewka 2 sztukseler 0,25 sztukczosnek 2 ząbkimasło 2 łyżek stołowycholej 0,5 szklaneksok pomidorowy 0,5 szklaneksok z cytryny 1 sztukskórka z cytryny - otarta 1 łyżek stołowychśmietana 3 łyżek stołowychnatka pietruszki według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone filety skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą oraz pieprzem i na 30 minut pozostawić w chłodnym miejscu. Wypłukane, osączone śliwki pokroić w paski. Oczyszczone ziemniaki pokroić w plasterki, a oczyszczoną marchewkę i seler w słupki, natomiast cebulę w kostkę, a czosnek - rozdrobnić. Na patelni rozgrzać połowę oleju i chwilę smażyć na nim plastry ziemniaków. Dodać marchew, seler oraz cebulę, mieszając, smażyć 5 min na dość dużym ogniu. Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać ze skórką otartą z wyszorowanej cytryny.Kawałki ryby panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na jasno złoty kolor z obu stron. Gęstą śmietanę wymieszać z sokiem pomidorowym oraz rozdrobnionym czosnkiem, przyprawić solą. Wysmarowaną masłem formę do pieczenia wyłożyć warzywami, a na nich rozłożyć rybę, posypać paseczkami śliwek, zalać przygotowanym sosem i zapiekać 20 min w gorącym piekarniku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.Uwagi:Mintaja można zastąpić morszczukiem lub dorszem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: