ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 5SkładnikLogo Ilość Czegomintaj 700 gramówśliwka węgierka suszona 100 gramówmąka 0.5 szklanekmarchew 3 sztukziemniak 3 sztukcebula 2 sztukczosnek 2 ząbkiseler 0.25 sztukmasło 2 łyżek stołowychsok pomidorowy 0.5 szklanekśmietana 4 łyżek stołowychsok cytrynowy 2 łyżek stołowychnatka pietruszki 2 łyżek stołowychsól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Umyte śliwki pokroić w paski. Filety skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Marchewkę i seler pokroić w słupki, cebulę w kostkę a czosnek posiekać. Na rozgrzanym oleju smażyć ziemniaki, dodać cebulę, marchew, seler i smażyć 5 minut na średnim ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Rybę obtoczyć w mące i usmażyć na oleju, na jasnozłoty kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem pomidorowym i czosnkiem, przyprawić solą. Ziemniaki z warzywami wyłożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, na nich rozłożyć rybę, posypać pokrojonymi śliwkami i zalać przygotowanym sosem. Zapiekać 30 minut w 160 stopniach. Przed podaniem posypać posiekaną natką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaKomentarze:Autor: KrzychData: 2008-06-09 13:14:42Barfdzo dorbra potrawa,moja kolezanka Renata tak stwiedzilaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: