ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegomąka tortowa 500 gramówcukier 1.5 szklanekcukier waniliowy 20 gramówjajko 6 sztukmargaryna 1.5 kostekmleko 10 łyżek stołowychproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychmak 300 gramówpowidła 3 łyżek stołowycholejek migdałowy według uznaniarodzynki 50 gramóworzechy włoskie 50 gramówsorbet cytrynowy 50 gramówcukier puder 1.5 szklanekbiałko 2 sztuksok cytrynowy 1 łyżek deserowychspirytus według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta: miękką margarynę ucieramy z cukrami na pulchną masę. Dodajemy, nadal ucierając, po jednym żółtku, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i jeszcze chwilę ucieramy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łyżką mieszamy.Wykonanie masy makowej: sparzony mak mielimy z cukrem trzykrotnie, dodajemy roztopioną margarynę, jajka, wymoczone rodzynki, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, powidła oraz olejek. Dokładnie mieszamy.Wykonanie lukru: utrzeć cukry z białkami na gładką masę, dodać sok i odrobinę spirytusu, dokładnie wymieszaćZłożenie ciasta do pieczenia: na dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy, łyżką, mak w taki sposób, aby utworzyły się z niego stojące stożki, jeden przy drugim. Zalewamy mak drugą częścią ciasta i pieczemy ok.60 minut w 190 stopniach, na złoty kolor.Zimne ciasto oblać, przygotowanym, lukrem i posypać orzechami.Uwagi:Ciasto: mąka tortowa - 500g cukier - 0,75 szklanki cukier waniliowy - 10g jajka - 6 sztuk margaryna - 1 kostka mleko - 10 łyżek proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Masa makowa: mak - 300g cukier - 0,75 szklanki margaryna - 0,5 kostki jajka - 2 sztuki powidła - 3 łyżki olejek migdałowy - kilka kropel rodzynki - 50g orzech włoski - 50g skórka pomarańczowa - 50g lukier: cukier puder - 1,5 szklanki białka - 2 sztuki sok z cytryny - 1 łyżeczka cukier waniliowy - 10g odrobina spirytusu Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu, w razie potrzeby zwiększyć ilość mleka.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: