Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka tortowa 500 gramów
cukier 1.5 szklanek
cukier waniliowy 20 gramów
jajko 6 sztuk
margaryna 1.5 kostek
mleko 10 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mak 300 gramówpowidła 3 łyżek stołowych
olejek migdałowy według uznania
rodzynki 50 gramów
orzechy włoskie 50 gramów
sorbet cytrynowy 50 gramów
cukier puder 1.5 szklanek
białko 2 sztuk
sok cytrynowy 1 łyżek deserowych
spirytus według uznaniaWykonanie:Wykonanie ciasta:
miękką margarynę ucieramy z
cukrami na pulchną masę. Dodajemy, nadal ucierając, po jednym
żółtku, wsypujemy
mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie mieszamy. Wlewamy
mleko i jeszcze chwilę ucieramy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z
białek i delikatnie łyżką mieszamy.Wykonanie masy makowej: sparzony
mak mielimy z
cukrem trzykrotnie, dodajemy roztopioną
margarynę,
jajka, wymoczone
rodzynki, posiekane
orzechy i
skórkę pomarańczową, powidła oraz olejek. Dokładnie mieszamy.Wykonanie lukru: utrzeć
cukry z
białkami na gładką masę, dodać sok i odrobinę
spirytusu, dokładnie wymieszaćZłożenie ciasta do pieczenia: na dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy, łyżką,
mak w taki sposób, aby utworzyły się z niego stojące stożki, jeden przy drugim. Zalewamy
mak drugą częścią ciasta i pieczemy ok.60 minut w 190 stopniach, na złoty kolor.Zimne ciasto oblać, przygotowanym, lukrem i posypać
orzechami.Uwagi:Ciasto:
mąka tortowa - 500g
cukier - 0,75 szklanki
cukier waniliowy - 10g
jajka - 6 sztuk
margaryna - 1 kostka
mleko - 10 łyżek
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Masa makowa:
mak - 300g
cukier - 0,75 szklanki
margaryna - 0,5 kostki
jajka - 2 sztuki powidła - 3 łyżki
olejek migdałowy - kilka kropel
rodzynki - 50g
orzech włoski - 50g
skórka pomarańczowa - 50g
lukier:
cukier puder - 1,5 szklanki
białka - 2 sztuki
sok z cytryny - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 10g odrobina
spirytusu Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstego budyniu, w razie potrzeby zwiększyć ilość
mleka.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: