ßßß
Składniki:6 jaj (380g)cukier kryształ- tyle ile ważą jajkamąka- tyle ile ważą jajkamargaryna- tyle ile ważą jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia3 cytrynyLukier:30 dag cukru pudru1 białkosok z 1 cytryny1 łyżka gorącej wodyPosypka:10 dag krojonych orzechów włoskichWykonanie:Margarynę ucieram z cukrem i żółtkami. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cytryny oparzam wrzątkiem i ścieram na tarce skórkę, osobno wyciskam sok z cytryn. Do masy dodaję startą skórkę z trzech cytryn i sok. Na końcu ubijam pianę z białek i delikatnie łączę z ciastem. Piekę przez 45 min w temperaturze 180'C. Gotowe odstawiam by przestygło.Składniki na lukier ucieram i polewam ciasto połową lukru. Posypuję posiekanymi orzechami i polewam resztą lukru. Odstawiam, aż lukier zastygnie.