Wykonanie
Aktualnie jest to chyba najpopularniejsze ciasto :) Nie tylko na blogach, króluje też ostatnio na Facebooku. Jest po prostu wszędzie ;) Nie piekłam go w czasie pokazu przez Internet, tylko tydzień później, będąc w domu, bo mój Brat jest fanem ciasta
cytrynowego i trafiłam - zajadał się :) chociaż kręcił nosem na
cytrynowy lukier :P Ja też spróbowałam kawałek, choć fanką takich ciast nie jestem. Jest miękkie, trochę nawet puszyste i wilgotniejsze niż się tego spodziewałam. Następnym razem spróbuję upiec je na samych białkach żeby było delikatniejsze :)
składniki na keksówkę 10x30cm:- 1
cytryna- 1 kostka
margaryny- 1 szkl
cukru- 4
jajka- 2 szkl
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkórkę z cytryny zetrzeć na drobnej tarce, z
owocu wycisnąć sok. Zmieszać skórkę z
sokiem.
Margarynę utrzeć z
cukrem i pojedynczo dodawanymi
jajkami na jednolitą masę.Następnie dodać 1 szklankę
mąki,
proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać sok ze
skórką z cytryny i drugą szklanką
mąki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Ciasto przelać (moje było raczej do przełożenia) do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w 180°C.Po wystudzeniu polać dość gęstym lukrem z
cukru pudru z
sokiem cytrynowym i zostawić do zastygnięcia.