ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Przepis znaleziony w starym zeszycie pełnym takich skarbów :)
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 jajek
1 margaryna
0,5 opakowania proszku do pieczenia
1 cytryna (starta skórka i sok)
Margarynę utrzeć z cukrem.
Dodawać po jednym jajku i po 2-3 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając.
Cytrynę sparzyć gorącą wodą.
Na tarce zetrzeć skórkę, potem przekroić na pół i wycisnąć sok.
Sok i skórkę dodać do ciasta i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do silikonowej formy na babkę.
Piec ok. 40-45 min w temperaturze 200 stopni.
Gotową babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2014/04/babka-cytrynowa.html