Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 3(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
włoszczyzna 1 sztuk
ziemniak 5 sztuktłuszcz 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
papryka 1 sztukWykonanie:
włoszczyzna czyli 1 duża
marchew, 1
pietruszka, kawałek
selera,
pora, kawałek
kapusty włoskiej, (nie do każdej zupy) lub białej, 1
cebula (nie zawsze. Należy ja umyć, obrać czy ostrugać, a jeśli
marchew i
pietruszka są bardzo grube, nakrajać na 2-4 części z grubszego końca.Można też
włoszczyznę zetrzeć na tarce, a zupa będzie jeszcze bardziej smaczniejsza.Tak najczęściej robią Francuzki.Na 3 osoby dajemy 1,5 l zimnej
wody i do niej wkładamy kolejno, podczas gdy garnek stoi na dużym ogniu:
marchew,
pietruszkę , a
potem resztę
włoszczyzny.Będą do tej zupy potrzebne pokrojone w cienką kostkę
ziemniaki.Gdy obrana i zalana
woda włoszczyzna będzie już "na dogotowaniu" wtedy dodajemy kostki
ziemniaków.Gotujemy cały czas pod pokrywą.A teraz należy przygotować zasmażkę z
cebul.
cebulę obrać i posiekać i przesmażyć na tłuszczu(
olej,
margaryna).Gdy sie lekko zarumieni wsypujemy
mąkę przyrumienić lub pozostawić ją białą.Zestawiamy z ognia i albo od razu dodajemy zasmażkę do zupy(ale wtedy łatwiej o powstanie grudek)albo dolewamy do zasmażki trochę zupy i gdy będzie płynna (bez grudek) wlewamy do zupy.Jeszcze trzeba ją raz zagotować (
ziemniaki już są miękkie), osolić do smaku i dodać posiekaną
zieleninę. niektórzy lubią ziemniaczankę z
majerankiem. Niektórzy dodają po łyżce
śmietany na talerz. naturalnie jest jeśli jarzyny gotujemy w całości, to
wywar odcedzony i dopiero do niego dodajemy
ziemniaki. Ale zdrowiej będzie podać zupę razem z rozdrobioną
włoszczyzną. Można też po ugotowaniu zupę zmiksować i podawać zupę krem np: z grzankami lub
pieczywemAutor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!ZupyZupy weg.Komentarze:Autor: hahaData: 2011-09-12to mało widzieliście
buraki polskie i
karofle.Autor: QtiroData: 2011-07-07Co za Brednie Gdzie robi sie taka ziemniaczana? Chyba na Ukrainie. Można też
włoszczyznę zetrzeć na tarce, a zupa będzie jeszcze bardziej smaczniejsza. Tak najczęściej robią Francuzki. Bravo pozostawiam bez komentarza Kucharze robcie tak jak francuzki choc we francji jestem i przygladam sie i nie widzialem nigdy zeby ktos scieral na tarce
wloszczyzne do polskiej ziemniaczanej we francjiAutor: lolData: 2011-05-30rzebyś się pytał/aAutor: noxiData: 2009-09-23a po co ta papryka?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: