ßßß Cookit - przepis na Zupa ziemniaczana

Zupa ziemniaczana

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 3
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
włoszczyzna 1 sztuk
ziemniak 5 sztuk
tłuszcz 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
papryka 1 sztuk
Wykonanie:
włoszczyzna czyli 1 duża marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, pora, kawałek kapusty włoskiej, (nie do każdej zupy) lub białej, 1 cebula (nie zawsze. Należy ja umyć, obrać czy ostrugać, a jeśli marchew i pietruszka są bardzo grube, nakrajać na 2-4 części z grubszego końca.
Można też włoszczyznę zetrzeć na tarce, a zupa będzie jeszcze bardziej smaczniejsza.
Tak najczęściej robią Francuzki.
Na 3 osoby dajemy 1,5 l zimnej wody i do niej wkładamy kolejno, podczas gdy garnek stoi na dużym ogniu: marchew, pietruszkę , a potem resztę włoszczyzny.
Będą do tej zupy potrzebne pokrojone w cienką kostkę ziemniaki.
Gdy obrana i zalana woda włoszczyzna będzie już "na dogotowaniu" wtedy dodajemy kostki ziemniaków.
Gotujemy cały czas pod pokrywą.
A teraz należy przygotować zasmażkę z cebul. cebulę obrać i posiekać i przesmażyć na tłuszczu(olej, margaryna).
Gdy sie lekko zarumieni wsypujemy mąkę przyrumienić lub pozostawić ją białą.
Zestawiamy z ognia i albo od razu dodajemy zasmażkę do zupy(ale wtedy łatwiej o powstanie grudek)albo dolewamy do zasmażki trochę zupy i gdy będzie płynna (bez grudek) wlewamy do zupy.Jeszcze trzeba ją raz zagotować (ziemniaki już są miękkie), osolić do smaku i dodać posiekaną zieleninę. niektórzy lubią ziemniaczankę z majerankiem. Niektórzy dodają po łyżce śmietany na talerz. naturalnie jest jeśli jarzyny gotujemy w całości, to wywar odcedzony i dopiero do niego dodajemy ziemniaki. Ale zdrowiej będzie podać zupę razem z rozdrobioną włoszczyzną. Można też po ugotowaniu zupę zmiksować i podawać zupę krem np: z grzankami lub pieczywem
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Zupy
Zupy weg.
Komentarze:
Autor: haha
Data: 2011-09-12
to mało widzieliście buraki polskie i karofle.
Autor: Qtiro
Data: 2011-07-07
Co za Brednie Gdzie robi sie taka ziemniaczana? Chyba na Ukrainie. Można też włoszczyznę zetrzeć na tarce, a zupa będzie jeszcze bardziej smaczniejsza. Tak najczęściej robią Francuzki. Bravo pozostawiam bez komentarza Kucharze robcie tak jak francuzki choc we francji jestem i przygladam sie i nie widzialem nigdy zeby ktos scieral na tarce wloszczyzne do polskiej ziemniaczanej we francji
Autor: lol
Data: 2011-05-30
rzebyś się pytał/a
Autor: noxi
Data: 2009-09-23
a po co ta papryka?
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3682/Zupa-ziemniaczana