Wykonanie
Ostatnio polubiłem zupy typu krem. Doszedłem do wniosku, że w zasadzie prawie każdą zupę warzywną można zmielić:) Poniżej przepis na krem z
buraków, który posmakował całej naszej rodzinie.Składniki:2 duże
buraki3
ziemniaki1
cebula1
jabłko100 ml
jogurtu naturalnego1 łyżka
mąki1 łyżka
olejuprzyprawy:
sól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
Buraki gotujemy w mundurkach aż zmiękną. Ugotowane
buraki,
ziemniaki,
cebulę i
jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy zimną
wodą i dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie, łyżkę
oleju i szczyptę
soli. Gotujemy około 30 minut, aż
ziemniaki będą miękkie. Dodajemy
jogurt zmieszany z łyżką
mąki. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 5 minut. Całość miksujemy blenderem. Można udekorować kleksem z
jogurtu.