ßßß Cookit - przepis na Parzybroda

Parzybroda

nazwa

Wykonanie

Co do genezy tej nazwy to znam kilka teorii. Jedna mówi o zwisających z łyżki kawałkach kapusty, które dotykają brody. Druga, którą przedstawiają zwolennicy podawania tego dania w formie zupy, mówi o tym, że potrawa ta jest tak smaczna, iż nie można się jej doczekać i wyjadając w pośpiechu powoduje się u siebie oparzenia.
Składniki:
- kapusta
- cebula
- ziemniaki
- mąka
Wykonanie:
Kapustę kroimy i dusimy w małej ilości wody. Kiedy trochę zmięknie dodajemy pokrojonych w kostkę ziemniaków. Dusimy do momentu aż ziemniaki zmiękną dolewając od czasu do czasu trochę wody. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy, a następnie dosypujemy mąki i zasmażamy. To dodajemy do garnka z kapustą i ziemniakami i chwilę dusimy.
Źródło:http://kuchniakryzysowa.blogspot.com/2010/07/parzybroda.html