Wykonanie
Cześć =) Bardzo lubię spędzać wolny czas na świeżym powietrzu, a jedną z form takiego relaksu, są ogniska, na których zazwyczaj smażymy
kiełbaski, ale także pieczemy
ziemniaki.Nie zawsze jednak mam możliwość i czas na rozpalenie ogniska, dlatego chciałbym dziś przedstawić sposób na
ziemniaki takie jak z ogniska, które możemy przygotować w domu.Smakują niemalże identycznie, są cudowne w smaku, delikatne, z chrupiącą skorupką, ale pieczone w piekarniku.Jest to wspaniała potrawa nawet bez dodatków, jako samodzielny posiłek, przekąska - oczywiście tylko z
masłem i
solą.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
ziemniaków jak z ogniska, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:-
ziemniaki-
mąka-
sól- mielona
papryka (najlepiej wędzona)Sposób wykonania:1)
Ziemniaki myjemy, ale nie obieramy.2) W misce łączymy ze sobą
mąkę z
solą i mieloną
papryką.3) Mokre
ziemniaki obtaczamy w mącznej mieszance i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.4)
Ziemniaki pieczemy do miękkości (sprawdzamy nakłuwając je widelcem), w temperaturze 180 stopni C. Czas pieczenia będzie różnił się w zależności od wielkości
ziemniaków, ale zazwyczaj jest to 50-60 minut.
Smacznego =)Ps. Przepis pochodzi ze strony: www.usmazona.pl