ßßß Cookit - przepis na Ziemniaki jak z ogniska

Ziemniaki jak z ogniska

nazwa

Wykonanie

Do upieczenia takich ziemniaków przybierałam się od dawna..ale jak już dostałam paprykę wędzoną musiałam wypróbować..w sumie można zrobić i bez takiej papryki, ale akurat ta wędzona daje przyjemny posmak i zapach jakby ziemniaczki były naprawdę pieczone w ognisku..Przepisów na takie ziemniaki w sieci jest wiele ...ja korzystałam z tego.
1 kg ziemniaków
1/2 szkl. mąki żytniej lub innej pełnoziarnistej
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
Obrane i umyte ziemniaki przekroić na pół jeśli są zbyt duże. Mąkę wymieszać z przyprawami [ najlepiej w misce z pokrywką lub torebce], dodać ziemniaki i zrobić im „trzęsienie ziemi”. Potrząsać torbą/miską, by ziemniaki obtoczyły się w mące i przyprawach. Ziemniaki przełożyć na blaszkę. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Jeśli piekarnik jest bez termoobiegu, należy co jakieś 10-15 minut obrócić ziemniaki, tak by równomiernie się opiekły. Na ostatnie 15 minut zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/07/ziemniaki-jak-z-ogniska.html