Wykonanie
Do upieczenia takich
ziemniaków przybierałam się od dawna..ale jak już dostałam
paprykę wędzoną musiałam wypróbować..w
sumie można zrobić i bez takiej
papryki, ale akurat ta wędzona
daje przyjemny posmak i zapach jakby ziemniaczki były naprawdę pieczone w ognisku..Przepisów na takie
ziemniaki w
sieci jest wiele ...ja korzystałam z tego.1 kg
ziemniaków1/2 szkl.
mąki żytniej lub innej pełnoziarnistej1 łyżeczka
papryki wędzonej1 łyżeczka
papryki ostrej2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzuObrane i umyte
ziemniaki przekroić na pół jeśli są zbyt duże.
Mąkę wymieszać z
przyprawami [ najlepiej w misce z pokrywką lub torebce], dodać
ziemniaki i zrobić im „trzęsienie ziemi”. Potrząsać torbą/miską, by
ziemniaki obtoczyły się w
mące i przyprawach.
Ziemniaki przełożyć na blaszkę. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Jeśli piekarnik jest bez termoobiegu, należy co jakieś 10-15 minut obrócić
ziemniaki, tak by równomiernie się opiekły. Na ostatnie 15 minut zwiększyć temperaturę do 200 stopni.