Wykonanie
Minął już okres świąt i powoli wracam do codzienności. Za oknem wciąż jakby wiosna i przyjemny wiatr rozwiewa włosy, aż się chce spacerować. Niestety najpierw domowe obowiązki i na obiad kluski śląskie z
sosem pieczarkowo-
paprykowym.
Składniki:
ok. 2 kilogramy
ziemniaków2
jajkamąka ziemniaczanasólWykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w słonej wodzie. Następnie odcedzamy i studzimy. Zimne
ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ja jednak wolę przemielić w maszynce do
mięsa. Przeciśnięte
ziemniaki uciskamy w misce i 1/4 wyjmujemy na wierzch, w to miejsce wsypujemy
mąkę ziemniaczaną i dodajemy
jajka. Całość zagniatamy. Z wyrobionego ciasta formujemy średniej wielkości kulki, palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w słonej wodzie. Ja po wypłynięciu na wierzch gotuję ok.2 minuty po czym wyjmuję jedna i sprawdzam, jeżeli kluska w środku nie jest mączasta, wyjmuję pozostałe i podaję z sosem.
Sos:
80 dag
mięsa gulaszowego25 dag
pieczarek1
papryka1 łyżeczka
papryki słodkiejszczypta
papryki ostrej1-2 łyżki
mąki3 łyżki
masłasólpieprzWykonanie:
Mięso kroimy w kawałki, obtaczamy w
mące i smażymy na rozgrzanym
maśle. Podsmażone podlewamy wrzącą
woda i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy oczyszczoną i pokrojoną
paprykę, oraz rozdrobnione
pieczarki. Całość przyprawiamy do smaku i dusimy, aż wszystko będzie miękkie, a sos nabierze odpowiedniej gęstości. Podajemy z kluskami śląskimi.
Smacznego!