Wykonanie
Smakują niemalże identycznie, są pyszne, delikatne, z chrupiącą skorupką, ale jednak pieczone w piekarniku.Czym różnią się
ziemniaki upieczone w ten sposób, od tych z prawdziwego ogniska? Chyba głównie zapachem, aromatem – te upieczone w domowych warunkach, no siłą rzeczy nie mogą pachnieć tak jak te trzymane w ogniskuJednakże bardzo polecam takie urozmaicenie
ziemniaka, tym którzy jeszcze nie próbowali.Fajna sprawa, nawet bez dodatków, jako samodzielny posiłek, przekąska – oczywiście tylko z
masełkiem i
soląSkładniki:
ziemniakimąkasólwędzona
papryka czerwona, mielonaPrzygotowanie:
Ziemniaki myjemy, ale nie obieramy.W misce łączymy ze sobą
mąkę z
solą i mieloną
papryką.Mokre
ziemniaki, obtaczamy w mącznej mieszance i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ziemniaki pieczemy do miękkości ( sprawdzamy nakłuwając je widelcem ), w temperaturze 180 stopni.Czas pieczenia będzie się różnił w zależności od wielkości
ziemniaków, ale zazwyczaj jest to 30-50 minut.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom