ßßß Cookit - przepis na Kurczak z melisą i limonką

Kurczak z melisą i limonką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filet drobiowy 600 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
dymka 3 sztuk
papryka 2 sztuk
cukinia 1 sztuk
pieczarki 100 gramów
oliwa 4 łyżek stołowych
bulion warzywny 1 szklanek
wermut biały 50 mililitrów
melisa 5 gałązki
śmietana 0,5 szklanek
mąka 1 łyżek stołowych
limonka według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osączone mięso pokroić na paski, skropić sokiem z cytryny i oprószyć sola oraz pieprzem, włożyć do lodówki na 30 minut. Oczyszczona paprykę pokroić w paski, a dymkę posiekać. Oczyszczone pieczarki i cukinie pokroić w plasterki. Mięso obsmażyć na rumiano na rozgrzanej w rondlu oliwie, dodać warzywa i pieczarki. Mieszając smażyć 6 minut. Wlać bulion i wermut, dodać posiekana melisę i dusić na małym ogniu 20 minut. Na koniec wlać wymieszana z mąka śmietanę, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z makaronem lub ryżem udekorowane plasterkami limonki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9399/Kurczak-z-melisa-i-limonka