ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 7SkładnikLogo Ilość Czegofasola biała 300 gramówbulion 1 litrówszynka 200 gramówcebula 1 sztukczosnek 4 ząbkipor 1 sztukmarchewka 2 sztukpomidory 3 sztukseler naciowy, łodyga 1 sztukkapusta włoska 150 gramówrozmaryn, gałązki 3 sztukoliwa 150 mililitrówkromki chleba sitkowego 4 sztuksól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Umytą fasolę moczyć przez 12h, odcedzić. 1/3 fasoli zalać 2 litrami wody, dodać szynkę i gotować na małym ogniu 2h. Szynkę wyjąć i pokroić, a ugotowaną fasolę przetrzeć z wywarem.Oczyszczoną cebule pokroić na cienkie plasterki, a czosnek posiekać. Umytą kapustę pokroić na paski, a oczyszczoną marchew na kawałki. Podobnie seler i por. Obrane ze skórki pomidory też pokroić na kawałki.Na patelni podsmażyć na łyżce oliwy cebulę i połowę czosnku ( 2 minuty). Dodać jarzyny z wyjątkiem kapusty, zmniejszyć ogień i smażyć 10 minut, mieszając. Dodać bulion, resztę namoczonej fasoli, przetartą fasolę, szynkę, doprawić solą oraz pieprzem, gotować pod przykryciem 2 godziny. Po godzinie gotowania włożyć kapustę włoską.Na pozostałej oliwie podsmażyć rozmaryn i czosnek. Gdy czosnek lekko się zrumieni, oliwę przecedzić i dodać do zupy.Włożyć do talerzy po kromce chleba, wlać zupę i podawać.Uwagi:3 gałązki rozmarynu świeżego można zastąpić 2 łyżkami suszonego.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: