ßßß Cookit - przepis na Minestrone fasolowe

Minestrone fasolowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 7
Składnik
Logo Ilość Czego
fasola biała 300 gramów
bulion 1 litrów
szynka 200 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 4 ząbki
por 1 sztuk
marchewka 2 sztuk
pomidory 3 sztuk
seler naciowy, łodyga 1 sztuk
kapusta włoska 150 gramów
rozmaryn, gałązki 3 sztuk
oliwa 150 mililitrów
kromki chleba sitkowego 4 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Umytą fasolę moczyć przez 12h, odcedzić. 1/3 fasoli zalać 2 litrami wody, dodać szynkę i gotować na małym ogniu 2h. Szynkę wyjąć i pokroić, a ugotowaną fasolę przetrzeć z wywarem.
Oczyszczoną cebule pokroić na cienkie plasterki, a czosnek posiekać. Umytą kapustę pokroić na paski, a oczyszczoną marchew na kawałki. Podobnie seler i por. Obrane ze skórki pomidory też pokroić na kawałki.
Na patelni podsmażyć na łyżce oliwy cebulę i połowę czosnku ( 2 minuty). Dodać jarzyny z wyjątkiem kapusty, zmniejszyć ogień i smażyć 10 minut, mieszając. Dodać bulion, resztę namoczonej fasoli, przetartą fasolę, szynkę, doprawić solą oraz pieprzem, gotować pod przykryciem 2 godziny. Po godzinie gotowania włożyć kapustę włoską.
Na pozostałej oliwie podsmażyć rozmaryn i czosnek. Gdy czosnek lekko się zrumieni, oliwę przecedzić i dodać do zupy.
Włożyć do talerzy po kromce chleba, wlać zupę i podawać.
Uwagi:
3 gałązki rozmarynu świeżego można zastąpić 2 łyżkami suszonego.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4860/Minestrone-fasolowe