ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoliny 4 sztukpapryka czerwona 2 sztukpapryka żółta 2 sztukpapryka zielona 1 sztukcebula 1 sztukcebula czerwona 2 sztukpomidory 3 sztukczosnek 4 ząbkioliwa 6 łyżek stołowychcytryna 1 sztukrozmaryn 6 gałązkimigdały 3 łyżek stołowychocet 2 łyżek stołowychtymianek 1 pęczekpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone papryki pokroić na ósemki, a cebule na ćwiartki, umyte pomidory również na ćwiartki. Wszystkie warzywa ułożyć na blasze do pieczenia, wrzucić nieobrane ząbki czosnku. Całość polać 4 łyżkami oliwy i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pół cytryny pokroić na cienkie plastry. Umytym, osuszonym rybom naciąć skórę w kilku miejscach. Środek ryby oprószyć solą oraz pieprzem, nafaszerować cytryna i połowa ziół. Ryby położyć na upieczonych warzywach, skropić cytryna i pozostałą oliwą, posypać ziołami i piec 20 minut.Blanszowane migdały w słupkach uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Upieczone ryby i połowę warzyw przełożyć na półmisek i przykryć folia aluminiowa. Pozostałe warzywa zmiksować razem z sosem z pieczenia, migdałami, octem, doprawić sola oraz pieprzem. Sos podawać w oddzielnym naczyniu.Uwagi:Lina można zastąpić pstrągiem lub dorszem, a świeże zioła - 2 łyżeczkami suszonych.Migdały w słupkach można zstąpić płatkami migdałowymi.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: