Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
karp 1 sztuk
vegeta 1 łyżek stołowych
bulion warzywny 2 kostek
jajko 2 sztuk
bułka tarta 1 szklanek
masło 3 łyżek stołowych
mąka 3 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
rodzynki 3 łyżek stołowych
płatki migdałowe 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
olej według uznaniaWykonanie:
Karpia oczyścić, pokroić w dzwonka, natrzeć jarzynką, panierować w
jajku i
tartej bułce, smażyć na
oleju.
Bulion przyrządzić w/g przepisu na opakowaniu.
Rodzynki namoczyć w wodzie i odsączyć.Karmel:
cukier smażyć na patelni, gdy się rozpuści i zbrązowieje, dodać 0,5 szklanki gorącej
wody.
Masło roztopić, dodać
mąkę, lekko zrumienić, dodać
bulion, karmel,
rodzynki,
płatki migdałowe i doprawić
pieprzem.
Rybę podawać z sosem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybWigiliaKomentarze:Autor: jaData: 2009-12-27zgadzam się!!! to żaden
karp w szarym sosie!!!prawdziwy jest taki jak opisany przez mebe i jest to cos pysznego!!pozdarwiamAutor: mebeData: 2009-11-07Ludzie ludzie skąd wy te przepisy bierzecie albo juz przestańcie wymyślać takie cuda.
Karp w szarym sosie to też
Karp po żydowsku i zapomnieliście dodać, że ten szary sos powstaje z przetartej ugotowanej
cebuli przelewanej
wywarem z ryby.
Karpia się nie smaży ale gotuje ostroznie w dzwonkach w wywarze z warzyw i pozostałości z
ryby (skóra głowa płetwy). Sos powinien byc ściety ale nie do konsystencji galarety. Jedyne co mi się tu zgadza to
migdały,
rodzynki, karmel i
goździki. Ale ..co
kraj to tysiąc obyczajów. pozdrawiam i życzę smacznego.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: