ßßß Cookit - przepis na Karp smażony z sosem szarym

Karp smażony z sosem szarym

nazwa

Wykonanie

Karp smażony, to obowiązkowa pozycja na wigilinym stole. Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku.
Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy.
Składniki:
8 dzwonków karpia
kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby
sok z cytryny
sól i pieprz
olej lub masło klarowane do smażenia
Sos szary:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 szkl. bulionu warzywnego
1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
1,5 łyżki miodu
sok z 1 małej cytryny
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
3 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki rodzynek
sól do smaku
Przygotowanie karpia:
Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor.
Po zdjęciu z patelni, gorącą rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie.
Przygotowanie sosu:
Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło.
Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki.
Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać.
Dodać miód, przyprawę do piernika, płatki migdałowe, rodzynki, sok cytrynowy i przyprawić solą.
Sos gotować do momentu, aż będzie gęsty.
Usmażoną rybę podać z gorącym sosem.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/12/karp-smazony-z-sosem-szarym.html