Wykonanie
Karp smażony, to obowiązkowa pozycja na wigilinym
stole. Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie.
Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku.Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy.

Składniki:8 dzwonków
karpiakilka łyżek
mąki i
bułki tartej do panierowania
rybysok z cytrynysól i
pieprzolej lub
masło klarowane do smażeniaSos szary:2 łyżki
mąki2 łyżki
masła1 szkl.
bulionu warzywnego1/2 szkl. czerwonego
wytrawnego wina1,5 łyżki
miodusok z 1 małej
cytryny1 płaska łyżeczka
przyprawy do piernika3 łyżki
płatków migdałowych3 łyżki
rodzyneksól do smakuPrzygotowanie
karpia:
Rybę skropić
sokiem z cytryny, oprószyć
solą i
pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.Następnie panierować
rybę w
mące wymieszanej z
bułką tartą. Smażyć
karpia na złoty kolor.Po zdjęciu z patelni, gorącą
rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie.Przygotowanie sosu:
Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać
masło.Wymieszać
bulion i
czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki
mąki.Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać.Dodać
miód,
przyprawę do piernika,
płatki migdałowe,
rodzynki,
sok cytrynowy i przyprawić
solą.Sos gotować do momentu, aż będzie gęsty.Usmażoną
rybę podać z gorącym sosem.Smacznego