ßßß
Składniki:8 dzwonków karpiakilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania rybysok z cytrynysól i pieprzolej lub masło klarowane do smażeniaSos szary:2 łyżki mąki2 łyżki masła1 szkl. bulionu warzywnego1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina1,5 łyżki miodusok z 1 małej cytryny1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika3 łyżki płatków migdałowych3 łyżki rodzyneksól do smakuPrzygotowanie karpia:Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor.Po zdjęciu z patelni, gorącą rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie.Przygotowanie sosu:Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło.Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki.Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać.Dodać miód, przyprawę do piernika, płatki migdałowe, rodzynki, sok cytrynowy i przyprawić solą.Sos gotować do momentu, aż będzie gęsty.Usmażoną rybę podać z gorącym sosem.Smacznego