ßßß Cookit - przepis na Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE.

Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE.

nazwa

Wykonanie

Karp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;)
Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski.
Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego .
Przepis będziemy publikować 19 grudnia 2015 r. (sobota) o godz. 20:00.
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na karpia.
Zapraszam do wspólnego gotowania.
Składniki:
8 dzwonków karpia
kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby
sok z cytryny
sól i pieprz
olej lub masło klarowane do smażenia
Sos szary:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 szkl. bulionu warzywnego
1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
1,5 łyżki miodu
sok z 1 małej cytryny
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
3 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki rodzynek
sól do smaku
Przygotowanie karpia:
Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor.
P o zdjęciu z patelni, gorącą ryb ę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie.
Przygotowanie sosu:
Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło.
Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki mąki.
Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać.
Dodać miód, przyprawę do piernika, płatki migdałowe, rodzynki, sok cytrynowy i przyprawić solą.
Sos gotować do momentu, aż będzie gęsty.
Usmażoną rybę podać z gorącym sosem.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/12/regionalne-smaki-grudzien-zaproszenie.html