Wykonanie
Karp smażony , to proste, tradycyjne danie wigilijne.
Składniki:6 dzwonek
karpiaok.1/2 szklanki
mąkiok.1/2 szklanki
bułki tartej1
jajkosól i
pieprz do smakusok z 1
cytrynyolej lub sklarowane
masło do smażenia1 łyżka
masłaWykonanie:Kawałki umytej, osuszonej
ryby oprószyć
solą i
pieprzem, skropić
sokiem z cytryny.Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.Zamarynowaną
rybę panierować kolejno w mace,
jajku i
bułce tartej.Smażyć na
oleju z obu stron na złoty kolor.Podsmażone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch nałożyć nieco wiórków
masła i wstawić do ciepłego /100 st C/ piekarnika.Trzymać w cieple do momentu podania.
Czasem
karpia zastepujemy inną
rybą, ponieważ nie każdy za nim przepada.Tak , czy inaczej
ryba smażona musi być!