ßßß Cookit - przepis na Smażony karp wigilijny

Smażony karp wigilijny

nazwa

Wykonanie

Karp smażony , to proste, tradycyjne danie wigilijne.
Składniki:
6 dzwonek karpia
ok.1/2 szklanki mąki
ok.1/2 szklanki bułki tartej
1 jajko
sól i pieprz do smaku
sok z 1 cytryny
olej lub sklarowane masło do smażenia
1 łyżka masła
Wykonanie:
Kawałki umytej, osuszonej ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowaną rybę panierować kolejno w mace, jajku i bułce tartej.
Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podsmażone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch nałożyć nieco wiórków masła i wstawić do ciepłego /100 st C/ piekarnika.
Trzymać w cieple do momentu podania.
Czasem karpia zastepujemy inną rybą, ponieważ nie każdy za nim przepada.
Tak , czy inaczej ryba smażona musi być!
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/12/smazony-karp-wigilijny.html