ßßß
Karp smażony , to proste, tradycyjne danie wigilijne.
Składniki:6 dzwonek karpiaok.1/2 szklanki mąkiok.1/2 szklanki bułki tartej1 jajkosól i pieprz do smakusok z 1 cytrynyolej lub sklarowane masło do smażenia1 łyżka masłaWykonanie:Kawałki umytej, osuszonej ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin.Zamarynowaną rybę panierować kolejno w mace, jajku i bułce tartej.Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.Podsmażone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch nałożyć nieco wiórków masła i wstawić do ciepłego /100 st C/ piekarnika.Trzymać w cieple do momentu podania.
Czasem karpia zastepujemy inną rybą, ponieważ nie każdy za nim przepada.Tak , czy inaczej ryba smażona musi być!