Wykonanie
Są pewne potrawy bez których ciężko by nam było wyobrazić sobie Wigilię, albo bez których Wigilia nie byłaby Wigilią. U mnie taką właśnie potrawą jest
ryba. O ile w ciągu roku jem w domu bardzo dużą gamę przeróżnych ryb, o tyle w Wigilię doceniam smak
karpia, nie
szczupaka, nie
sandacza, ale koniecznie
karpia!Wiele osób twierdzi że w tej rybie nie widzi nic nadzwyczajnego, jest tłusta i czuć ją szlamem. Ja widzę w niej wszystko, a jej tłustość uważam za jej atut, co do mulistego posmaku, również nie
mogę się zgodzić z tą opinią. Ważne jest abyśmy kupili faktycznie świeżą
rybą w sprawdzonym miejscu. U mnie
karpia kupuje się od lat w tym samym miejscu i nie
mogę narzekać, co prawda dużą rolę odgrywa tu również jej odpowiednie przygotowanie, które zaczyna się już od samego wypatroszenia. My wolimy tą kwestię pozostawić sprzedającemu, który zabija i patroszy naszą
rybkę. Jeśli jednak kupujecie
karpia żywego musicie uważać aby nie uszkodzić mu podczas patroszenia woreczka żółciowego, jeśli tak się stanie
mięso będzie gorzkie. Mamy już gotową
rybkę i co dalej? Podam Wam nasz domowy sposób na przygotowanie
karpia, tak aby porządnie przeszedł
przyprawami.Mianowicie u mnie
karpia kupuje się na tydzień przed przygotowywaniem, pokrojonego przyprawiamy wstępnie
pieprzem,
solą oraz delikatem do
mięs (próbowałam wszelakich przypraw do ryb, jednak najbardziej smakuje nam przyprawiona delikatem), skrapiamy
sokiem z cytryny. Kawałki
ryby mrozimy przełożone plastrami
cebuli. Na dzień przed Wigilią wyciągamy
rybę do odmrożenia, w dzień Wigilii przygotowujemy ją do pieczenia według poniższego przepisu.Składniki2 kg
karpia3 łyżki
mąki2
jajka15 dag
bułki tartejsólpieprzprzyprawa delikat do
mięscytrynaolej do smażenia2 łyżki
masła1 duży
porSposób
Karpia przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz delikatem, skrapiamy
sokiem z cytryny. Panierujemy kolejno w
mące,
jajku i
bułce tartej. Układamy na blasze piekarniczej. Skrapiamy
olejem, pieczemy z dwóch stron na jasnozłoty kolor (około 1 godziny) w 180 st C. Pod koniec pieczenia na kawałeczki
karpia układamy plasterki
pora i wiórki z
masła, zostawiamy do przeparowania.