ßßß Cookit - przepis na Wigilijny karp smażony

Wigilijny karp smażony

nazwa

Wykonanie

W moim domu rodzinnym nieczęsto jada się karpia. Nie wynika to bynajmniej z pobudek moralnych, a raczej z kwestii gustu. Wszyscy domownicy po prostu lubują się bardziej w rybach morskich takich jak: dorsz, halibut, czy łosoś. Karp na wigilijnym stole pojawia się od czasu do czasu, w symbolicznej porcji kilku dzwonków lub filetów. Zdaję sobie jednak sprawę, że w niektórych domach nie ma Wigilii bez tej ryby, zatem przepis na blogu także musi się znaleźć.
Składniki:
6 dzwonków karpia
⅓ szklanki mąki
jedno jajko
¾ szklanki bułki tartej
sól, świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
Zakup karpia:
Kupując karpia mamy do wyboru zakup gotowych dzwonków/filetów lub całej ryby (żywej bądź nie). Ewentualne kwestie moralne związane z zabijaniem karpia w domu, pozostawiam do indywidualnego przemyślenia. Nie będę się mieszać w sporne tematy. Niech każdy robi tak, jak uważa za właściwe. U mnie w domu zdecydowano się na zakup gotowych dzwonków, ponieważ karp jest dużą rybą, a mnie ze względu na małą liczbę osób na Wigilii nie potrzebna jest duża liczba porcji.
Jednak jeśli kupujecie rybę w całości, wybierzcie okaz ważący około 1,5-1,8 kg. Mniejsze mają bowiem dużo ości, a większe są tłuste i w smaku bardziej mulaste. Po zakupie dorodnego okazu karpia, przed patroszeniem i filetowaniem, dokładnie płuczemy go gorącą wodą, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i resztek śluzu. Następnie odcinamy głowę i usuwamy wnętrzności po uprzednim przecięciu brzucha wzdłuż, aż do ogona. Czynność tą należy wykonywać bardzo powoli i ostrożnie, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego. W przeciwnym razie mięso nabierze goryczy i będzie niesmaczne. Rybie usuwamy też oczy, wycinamy skrzela i odcinamy płetwy. Na koniec usuwamy łuski i dokładnie płuczemy rybę pod bieżącą wodą. Gotową tuszkę osuszamy i filetujemy, bądź kroimy w dzwonki.
Przygotowanie:
Kawałki karpia oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej (w przypadku zakupu całej ryby - konieczne będzie zwiększenie liczby składników na panierkę). Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/12/wigilijny-karp-smazony.html