ßßß Cookit - przepis na Karp w migdałach

Karp w migdałach

nazwa

Wykonanie

Z zasady nie lubię karpia.... mogłabym nawet powiedzieć, że nie znoszę, ale..... no właśnie, ale! W tym roku zdecydowaliśmy się na wersję karpia w migdałach proponowaną przez Okrasę dla Lidla. Okazało się, że to strzał w dziesiątkę! I tak to polubiłam karpia....
2 płaty karpia
1,5 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
1 łyżka cukru
garść suszonej żurawiny
skórka z 1 cytryny
100g płatków migdałowych
1 jajko
sól, pieprz
olej
1-2 łyżki śmietanki 30%
masło
mąka
1 szklanka bulionu warzywnego
Żurawinę zalałam winem. Karpia oczyściłam z łusek i ości, pokroiłam na mniejsze kawałki i oprószyłam solą i pieprzem oraz skórką startą z cytryny - od strony mięsa. Każdy kawałek obtaczamy również od strony mięsa w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na końcu w migdałach i smażymy na na oleju. Na patelnię po smażeniu karpia wsypujemy cukier i żurawinę, czekamy aż cukier zamieni się w karmel. Zalewamy winem i bulionem warzywnym. Redukujemy, kiedy objętość spadnie o 1/3 dodajemy śmietankę, kawałek zmrożonego masła i redukujemy do uzyskania gęstego sosu, można jeszcze doprawić starta skórką z cytryny. K arpia podgrzewamy w piekarniku i podajemy z sosem.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2013/01/karp-w-migdaach.html