Wykonanie
Karp w migdałach to kolejny, bardzo fajny przepis na danie wigilijne.Wigilia to czas, kiedy przygotowujemy przeróżne przepisy kuchni polskiej, na
stole królują
ryby a wśród nich
karp.

SKŁADNIKI :1 kg filetów z
karpiasól,
pieprzsok z jednej
cytryny10 dkg
płatków migdałowych2
jajka1 szklanka
mąkiolej do smażenia
rybyPRZYGOTOWANIE :Filety z
karpia płuczemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, wycinamy kości.
Rybę skrapiamy
sokiem z cytryny, doprawiamy
solą i
pieprzem. Pozostawiamy na 15 minut aby przeszła
przyprawami.Płaty
karpia panierujemy w rozmąconym
jajku,
mące i płatkach
migdałów (
migdały tylko od strony
mięsa nie od strony skóry).Na patelni podgrzewamy
olej, płaty
karpia pieczemy kilka minut z jednej i drugiej strony, uważając aby nie przypiec
migdałów.
Ryba jest jeszcze surowa w środku, więc obsmażone płaty
karpia wykładamy na blaszkę, lub naczynie żaroodporne, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 20-30 minut w temperaturze 170-180 *C.Na talerz układamy porcję
kapust a na to kawałki
karpia w migdałach. Smacznego.