ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegopolędwiczka wieprzowa 600 gramówdymka 30 gramówpapryka kolorowa 2 sztukliście laurowe 8 sztukjogurt naturalny 300 gramówcytryna 0,5 sztukolej 3 łyżek stołowychsos tabasco według uznaniacukier według uznaniasól według uznaniapieprz według uznaniapaseczki skórki z cytryny i limonki według uznaniaWykonanie:Umyte osuszone mięso pokroić w grube plastry. Oczyszczoną dymkę: białe cebulki podzielić wzdłuż na połówki, a szczypiorek pokroić na kawałki o długości ok. 5 cm. Oczyszczoną papryki pokroić na małe kawałki. Przygotować 8 szpilek na szaszłyki i nadziewać na nie na przemian kawałki papryki, dymki, polędwicy oraz po 1 listku laurowym. Szaszłyki smażyć na rozgrzanym w dużej patelni oleju ok. 10 minut ze wszystkich stron na średnim ogniu. Można też szaszłyki upiec na grillu.Sos jogurtowy: jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i otarta skórką cytrynową, doprawić solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami sosu tabasco. Wstawić na kilka minut do lodówki.Gotowe szaszłyki przełożyć na podgrzany półmisek, oprószyć solą i pieprzem. Udekorować paseczkami skórki z cytryny i limonki. Podawać na gorąco tuż po przyrządzeniu z dobrze schłodzonym sosem jogurtowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z GrillaPotrawy z MięsaKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Świetne i pyszne :))) Polecam !!!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: