ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z sosem

Szaszłyki z sosem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
polędwiczka wieprzowa 600 gramów
dymka 30 gramów
papryka kolorowa 2 sztuk
liście laurowe 8 sztuk
jogurt naturalny 300 gramów
cytryna 0,5 sztuk
olej 3 łyżek stołowych
sos tabasco według uznania
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
paseczki skórki z cytryny i limonki według uznania
Wykonanie:
Umyte osuszone mięso pokroić w grube plastry. Oczyszczoną dymkę: białe cebulki podzielić wzdłuż na połówki, a szczypiorek pokroić na kawałki o długości ok. 5 cm. Oczyszczoną papryki pokroić na małe kawałki. Przygotować 8 szpilek na szaszłyki i nadziewać na nie na przemian kawałki papryki, dymki, polędwicy oraz po 1 listku laurowym. Szaszłyki smażyć na rozgrzanym w dużej patelni oleju ok. 10 minut ze wszystkich stron na średnim ogniu. Można też szaszłyki upiec na grillu.
Sos jogurtowy: jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i otarta skórką cytrynową, doprawić solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami sosu tabasco. Wstawić na kilka minut do lodówki.
Gotowe szaszłyki przełożyć na podgrzany półmisek, oprószyć solą i pieprzem. Udekorować paseczkami skórki z cytryny i limonki. Podawać na gorąco tuż po przyrządzeniu z dobrze schłodzonym sosem jogurtowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Grilla
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-30
Świetne i pyszne :))) Polecam !!!
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4970/Szaszlyki-z-sosem