Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegopolędwiczka wieprzowa 600 gramów
dymka 30 gramów
papryka kolorowa 2 sztuk
liście laurowe 8 sztuk
jogurt naturalny 300 gramów
cytryna 0,5 sztuk
olej 3 łyżek stołowych
sos tabasco według uznania
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz według uznaniapaseczki
skórki z cytryny i
limonki według uznaniaWykonanie:Umyte osuszone
mięso pokroić w grube plastry. Oczyszczoną
dymkę: białe
cebulki podzielić wzdłuż na połówki, a
szczypiorek pokroić na kawałki o długości ok. 5 cm. Oczyszczoną
papryki pokroić na małe kawałki. Przygotować 8 szpilek na szaszłyki i nadziewać na nie na przemian kawałki
papryki,
dymki,
polędwicy oraz po 1
listku laurowym. Szaszłyki smażyć na rozgrzanym w dużej patelni
oleju ok. 10 minut ze wszystkich stron na średnim ogniu. Można też szaszłyki upiec na grillu.
Sos jogurtowy:
jogurt wymieszać z
sokiem z cytryny i otarta
skórką cytrynową, doprawić
solą,
pieprzem oraz kilkoma kroplami
sosu tabasco. Wstawić na kilka minut do lodówki.Gotowe szaszłyki przełożyć na podgrzany półmisek, oprószyć
solą i
pieprzem. Udekorować paseczkami
skórki z cytryny i
limonki. Podawać na gorąco tuż po przyrządzeniu z dobrze schłodzonym
sosem jogurtowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z GrillaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: martunia0704Data: 2009-04-30Świetne i pyszne :))) Polecam !!!Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: