Wykonanie
Sałatka na ciepło z komosy ryżowej (to inaczej quinoa - jak odmieniać tę nazwę?) z grillowaną
papryką,
serem halloumi i
cytrynowym dressingiem jest właściwie idealna. Wszystkie składniki są przecież tak pyszne, że nie mogłoby być inaczej. Smaki świetnie się komponują, a danie jest zdrowe, sycące i bardzo proste do przygotowania! Szkoda, że
ser halloumi jest nie zawsze dostępny, a quinoa dość
droga... Jeśli jednak już je mamy, warto poświęcić te składniki właśnie na tę
sałatkę.
Sałatka z komosy ryżowej z grillowaną
papryką i halloumi- 1 łyżka
oleju- 1
czerwona cebula- 1 duża grillowana
papryka- 120g quinoa- 300ml
wody- 1 łyżka
oleju- sok z 1/2
cytryny- skórka z 1
cytryny-
sól,
pieprz-
cukier- mały pęczek
pietruszki- 120g
sera halloumi1) Na patelni rozgrzać
olej i dodać pokrojoną w plastry
cebulę.2) Dodać odsączoną
paprykę pokrojoną w spore kwadraty i smażyć przez kilka minut, delikatnie mieszając.3) Wsypać komosę i smażyć przez 3 minuty.4) Dolać
wodę, lekko posolić, przykryć i zmniejszyć ogień.5) Gotować przez 15 minut lub aż będzie gotowa.6) Wmieszać połowę posiekanej
pietruszki.7) W międzyczasie wymieszać
olej, sok i
skórkę z cytryny,odrobinę
soli,
pieprzu i
cukru oraz resztę
pietruszki.8)
Ser pokroić w plastry i położyć na rozgrzanej suchej (niekoniecznie)patelni i smażyć z obu stron, aż będzie złoty i chrupiący.9) Quinoę przełożyć na talerze, wyłożyć halloumi i polać dressingiem.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 490 kcal