ßßß Cookit - przepis na Karp w galarecie z groszkiem

Karp w galarecie z groszkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
karp 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
cebula 1 sztuk
biała część pora 30 gramów
ziarno pieprzu 10 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielske 6 sztuk
jajko ugotowane 1 sztuk
groszek zielony z puszki 3 łyżek stołowych
cytryna, plastry 6 sztuk
żelatyna 3 łyżek stołowych
przyprawa jarzynowa 2 łyżek deserowych
natka pietruszki, gałązki według uznania
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
Wykonanie:
Oczyszczonego karpia pokroić na dzwonka szerokości 3 cm, odciąć łeb i grzbiety. Oczyszczoną włoszczyznę i cebulę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, włożyć łeb i płetwy, dodać szczyptę cukru, przyprawę jarzynową. Wlać 5 szklanek wody i gotować na małym ogniu 35 minut. Przecedzić, zagotować, włożyć kawałki karpia i gotować na bardzo małym ogniu 25 minut. Rybę wyjąć łyżką cedzakową, usunąć większe ości. Porcje karpia ułożyć na półmisku.
Przygotować galaretkę: żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić na 20 minut. Wywar ponownie przecedzić, podgrzać , rozpuścić w nim napęczniałą żelatynę, doprawić cukrem, solą oraz pieprzem i wystudzić.
Rybę na półmisku przybrać pokrojoną marchewką z wywaru, pokrojonym jajkiem, groszkiem i natką pietruszki, zalać zimnym wywarem i odstawić do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5117/Karp-w-galarecie-z-groszkiem