ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegokarp 1 sztukmarchewka 1 sztukpietruszka 1 sztukcebula 1 sztukbiała część pora 30 gramówziarno pieprzu 10 sztukliść laurowy 2 sztukziele angielske 6 sztukjajko ugotowane 1 sztukgroszek zielony z puszki 3 łyżek stołowychcytryna, plastry 6 sztukżelatyna 3 łyżek stołowychprzyprawa jarzynowa 2 łyżek deserowychnatka pietruszki, gałązki według uznaniacukier według uznaniasól według uznaniapieprz mielony według uznaniaWykonanie:Oczyszczonego karpia pokroić na dzwonka szerokości 3 cm, odciąć łeb i grzbiety. Oczyszczoną włoszczyznę i cebulę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, włożyć łeb i płetwy, dodać szczyptę cukru, przyprawę jarzynową. Wlać 5 szklanek wody i gotować na małym ogniu 35 minut. Przecedzić, zagotować, włożyć kawałki karpia i gotować na bardzo małym ogniu 25 minut. Rybę wyjąć łyżką cedzakową, usunąć większe ości. Porcje karpia ułożyć na półmisku.Przygotować galaretkę: żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić na 20 minut. Wywar ponownie przecedzić, podgrzać , rozpuścić w nim napęczniałą żelatynę, doprawić cukrem, solą oraz pieprzem i wystudzić.Rybę na półmisku przybrać pokrojoną marchewką z wywaru, pokrojonym jajkiem, groszkiem i natką pietruszki, zalać zimnym wywarem i odstawić do lodówki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: