ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegociasto francuskie mrożone 1 sztukpierś z kurczaka 400 gramówmakaron 400 gramówoliwa 1 łyżek stołowychśmietana 0,5 szklanekjajka 1 sztuksól według uznaniapieprz według uznaniazielenina 1 łyżek stołowycholej według uznaniażółty ser 4 łyżek stołowychwoda według uznaniaWykonanie:Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy tak aby nie był twardy ani zbyt miękki na tzw al dente.Odcedzić. Pokroić pierś z kurczaka na drobne kawałki przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozmrozić i rozwałkować do wielkości naczynia w którym będziemy piec (oczywiście żaroodpornego) Wysmarować naczynie olejem, wyłożyć ciasto , formując wysoki brzeg. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C i piec około 10 minut. Na cieście ułożyć makaron, mięso i znów makaron. Wymieszać śmietanę z jajkiem i zalać zapiekankę. Po wierzchu posypać startym parmezanem.Piec 30 minut w temperaturze 170-180 stopni C.Uwagi:Makaron najlepiej kolanka.Śmietana słodka najlepiej 22%Ser żółty można zastąpić parmezanem bądź innym ostrym żółtym serem.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z MięsaPotrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: