ßßß Cookit - przepis na Kurczak w cieście francuskim

Kurczak w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
ciasto francuskie mrożone 1 sztuk
pierś z kurczaka 400 gramów
makaron 400 gramów
oliwa 1 łyżek stołowych
śmietana 0,5 szklanek
jajka 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
zielenina 1 łyżek stołowych
olej według uznania
żółty ser 4 łyżek stołowych
woda według uznania
Wykonanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy tak aby nie był twardy ani zbyt miękki na tzw al dente.Odcedzić. Pokroić pierś z kurczaka na drobne kawałki przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozmrozić i rozwałkować do wielkości naczynia w którym będziemy piec (oczywiście żaroodpornego) Wysmarować naczynie olejem, wyłożyć ciasto , formując wysoki brzeg. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C i piec około 10 minut. Na cieście ułożyć makaron, mięso i znów makaron. Wymieszać śmietanę z jajkiem i zalać zapiekankę. Po wierzchu posypać startym parmezanem.Piec 30 minut w temperaturze 170-180 stopni C.
Uwagi:
Makaron najlepiej kolanka.
Śmietana słodka najlepiej 22%
Ser żółty można zastąpić parmezanem bądź innym ostrym żółtym serem.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7121/Kurczak-w-ciescie-francuskim