Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
ciasto francuskie mrożone 1 sztuk
pierś z kurczaka 400 gramów
makaron 400 gramów
oliwa 1 łyżek stołowych
śmietana 0,5 szklanek
jajka 1 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
zielenina 1 łyżek stołowych
olej według uznania
żółty ser 4 łyżek stołowych
woda według uznaniaWykonanie:
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej
wody z dodatkiem
oliwy tak aby nie był twardy ani zbyt miękki na tzw al dente.Odcedzić. Pokroić
pierś z kurczaka na drobne kawałki przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Ciasto francuskie rozmrozić i rozwałkować do wielkości naczynia w którym będziemy piec (oczywiście żaroodpornego) Wysmarować naczynie
olejem, wyłożyć ciasto , formując wysoki brzeg. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C i piec około 10 minut. Na cieście ułożyć
makaron,
mięso i znów
makaron. Wymieszać
śmietanę z
jajkiem i zalać zapiekankę. Po wierzchu posypać startym
parmezanem.Piec 30 minut w temperaturze 170-180 stopni C.Uwagi:
Makaron najlepiej kolanka.
Śmietana słodka najlepiej 22%
Ser żółty można zastąpić
parmezanem bądź innym
ostrym żółtym serem.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: