Wykonanie
Zima już się zaczęła, oknem mróz a ja podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki sam jak z
grzybów, które zamroziłam jesienią.
Grzyby zamknięte w słoiku w formie sporych kawałków są już doprawione i naprawdę bardzo smaczne. Postanowiłam dodać
cebulę, bo w moich przepisach zawsze jest jej więcej niż u innych. Taki sos to
absolutna klasyka, ale uznałam, że nie ma sensu kombinować skoro proste jest najsmaczniejsze. :-)
1 słoik Podgrzybków - Nasza Chata (danie gotowe)1
filet z kurczaka250ml
śmietany 12-18%1 średnia
cebula (opcjonalnie)
sól,
pieprz1.
Cebulę i filet kroimy.Nie mogłam się powstrzymać by nie dodać zdjęcia składu, na który od razu zwróciłam uwagę -
zero chemii. :-)
2.
Cebulę szklimy na odrobinie
oleju. By była bardziej miękka, możemy podlać ją
wodą i dusić do wyparowania.
3. Do
cebuli dodajemy
filet z kurczaka. Smażymy kilka minut.
4. Do składników, które już są w garnku dodajemy
grzyby ze słoika. Mieszamy wszystko razem, chwilę podsmażamy, po czym dodajemy
śmietanę. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
5. Podajemy z dowolnym dodatkiem. U mnie z pełnoziarnistym
makaronem. :-)