Wykonanie
Składniki (na jeden obiad):
pierś z kurczaka1-2
cebulesól,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:Umytą, pozbawioną błon
pierś z kurczaka kroję na kotlety.
Mięso lekko rozbijam. Posypuje
solą i
pieprzem świeżo mielonym (dość obficie). Odstawiam na jakiś czas do lodówki (nawet na kilka godzin). Może to być także obiad na szybko, robiony ze świeżo przyprawionego
mięsa.
Cebule kroję w plastry lub w
pióra i podsmażam na
oleju. Kiedy się zeszkli i lekko zmięknie, odsuwam na bok a na tym samym tłuszczu układam kotlety. Okładam je
cebulą, a patelnię przykrywam. Smażę bez odwracania (kilka minut przeważnie wystarczy - w zależności od grubości kotletów).
Doskonale smakują z gotowanymi
ziemniakami i ulubioną surówką . Na zdjęciu z pyzami produkcji mojej Mamy - też pysznie się komponuje.W ten sposób
mięso można przygotować prawie bez użycia tłuszczu (tyle co do
cebuli, a
potem podlać odrobiną
wody) jak również z ulubionymi
przyprawami. Ostatnio robiłam z
kurkumą i
płatkami chili - pyszne.