ßßß Cookit - przepis na Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
spaghetti 400 gramów
boczek wędzony 150 gramów
oliwa 1 łyżek deserowych
czosnek 1 ząbki
jajka 4 sztuk
parmezan 50 gramów
śmietana 0,5 szklanek
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczony czosnek rozdrobnić. Boczek pokroić w słupki i wytopić na suchej patelni lub na oliwie, a pod koniec smażenia dołożyć czosnek.
Jajka roztrzepać ze śmietana oraz tartym parmezanem, doprawić sola oraz pieprzem. Dodać stopiony boczek i dobrze wymieszać.
Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu, odcedzić, osaczyć i włożyć z powrotem do gorącego naczynia. Wlać mieszaninę jajek, boczku i sera. Mieszając energicznie podgrzewać na małym ogniu, aż jajka się zetną. Rozłożyć na talerze, ew. posypać natka oraz pieprzem. Część tartego sera warto podawać w oddzielnej miseczce, tak aby każdy mógł posypać sobie makaron zgodnie z własnymi upodobaniami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Jaj
Potrawy z Makaronem
Potrawy z Mięsa
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11083/Spaghetti-alla-carbonara