Wykonanie
Składniki:
masło 1 łyżka
śmietana 1 kubek 200ml
makaron fettuccine lub tagliatelle 0,5 kg
oliwa 1 łyżkastarty
parmezan 10 dagstarty
żółty ser do podaniastarta gałka muszkatałowa 1 szczypta
sól,
pieprzzielenina lub
oliwki do przybraniaWykonanie:
Masło i 150g
śmietany zagotować w rondelku. Zmniejszyć temperaturę i gotując przez kilka minut, zagęścić. W tym czasie ugotować
makaron al dente w osolonej wodzie z
oliwą. Odlać, ponownie umieścić w garnku, zalać sosem
śmietanowym. Wymieszać za pomocą 2 widelców. Resztę
śmietany,
parmezan i
gałkę muszkatołową dodać do
makaronu, doprawić
solą i
pieprzem, dokładnie wymieszać, podgrzać. Wyłożyć
makaron na półmisek udekorować
natką pietruszki lub
oliwkami, posypać
żółtym serem.