ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa z lukrem

Babka drożdżowa z lukrem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 50 gramów
mleko 0.5 szklanek
margaryna 0.5 kostek
olej 3 łyżek stołowych
jajko 3 sztuk
żółtko 3 sztuk
cukier 1.5 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
olejek rumowy według uznania
rodzynki 100 gramów
skórka pomarańczowa smażona 50 gramów
rum 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć w kubku z łyżeczką cukru i odrobiną mleka, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. margarynę z mlekiem i resztą cukru roztopić na ogniu, wystudzić. Do mąki dodać rozmącone jajka i żółtka, wystudzoną margarynę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, wszystko wymieszać łyżką i odstawić na 20 minut. Po czym wyrobić i zagnieść rękoma ciasto. Wyrabiać podlewając olejem. Wyrabiać tak długo, aż przestanie się kleić do rąk i do miski. Teraz wgnieść w ciasto aromat i wymoczone rodzynki oraz posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą wąskiej podłużnej formy i znów odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto piec ok.35 minut w 190 stopniach.
Zimną babkę oblać utartym cytrynowo - rumowym lukrem.
Uwagi:
Lukier:
cukier - 1 szklanka
rum - 1 łyżka
sok z cytryny - 2 łyżki
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3565/Babka-drozdzowa-z-lukrem