ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówdrożdże 50 gramówmleko 0.5 szklanekmargaryna 0.5 kostekolej 3 łyżek stołowychjajko 3 sztukżółtko 3 sztukcukier 1.5 szklanekcukier waniliowy 10 gramówolejek rumowy według uznaniarodzynki 100 gramówskórka pomarańczowa smażona 50 gramówrum 1 łyżek stołowychsok z cytryny 2 łyżek stołowychWykonanie:Drożdże rozetrzeć w kubku z łyżeczką cukru i odrobiną mleka, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. margarynę z mlekiem i resztą cukru roztopić na ogniu, wystudzić. Do mąki dodać rozmącone jajka i żółtka, wystudzoną margarynę, wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy, wszystko wymieszać łyżką i odstawić na 20 minut. Po czym wyrobić i zagnieść rękoma ciasto. Wyrabiać podlewając olejem. Wyrabiać tak długo, aż przestanie się kleić do rąk i do miski. Teraz wgnieść w ciasto aromat i wymoczone rodzynki oraz posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą wąskiej podłużnej formy i znów odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto piec ok.35 minut w 190 stopniach.Zimną babkę oblać utartym cytrynowo - rumowym lukrem.Uwagi:Lukier:cukier - 1 szklankarum - 1 łyżkasok z cytryny - 2 łyżkiAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: