Wykonanie
B ardzo lubię drożdżówki, jednak te kupione w sklepie są, jak dla mnie często zbyt suche. Nawet jak mają dożo
owocu to ciasto zawsze jest suche i często twarde. Moje drożdżówki są delikatne, puszyste i smaczne.

Na 12 drożdżówek400 g
mąki1/2 szklanka ciepłego
mleka100 ml
oleju2
jajka1/2 szklanki
cukru1/2 kostki
drożdżyMasa serowa200 g
sera2
żółtka1-2 opakowania
cukru waniliowego2-3 łyżki
cukru1/2 szklanki
rodzynekDrożdże rozpuścić w
mleku, dodać pozostałe składniki i dokładnie (najlepiej ręką) wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny.
Ser dokładnie wymieszać z
żółtkami,
cukrem i
rodzynkami.Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na blat lub stolnice wysypaną obficie
mąką (ciasto będzie trochę luźne, ale dzięki temu drożówki bądą delikatne) . Uformować płat równej grubości (ok. 4-5 cm), następie za pomocą cienkiej szklanki wykrawać kółka i układać je na blasze. W środku drożdżówek zrobić małe wgłębienie i włożyć masę
serową. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Następnie piec w 170 stopniach przez 20 minut. Dół piekarnika raczej wyłączyć, gdyż szybko by się przypaliły od
spodu, moim zdaniem wystarczy górna grzałka.