ßßß Cookit - przepis na 81. Drożdżówki z serem

81. Drożdżówki z serem

nazwa

Wykonanie

B ardzo lubię drożdżówki, jednak te kupione w sklepie są, jak dla mnie często zbyt suche. Nawet jak mają dożo owocu to ciasto zawsze jest suche i często twarde. Moje drożdżówki są delikatne, puszyste i smaczne.
Na 12 drożdżówek
400 g mąki
1/2 szklanka ciepłego mleka
100 ml oleju
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki drożdży
Masa serowa
200 g sera
2 żółtka
1-2 opakowania cukru waniliowego
2-3 łyżki cukru
1/2 szklanki rodzynek
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać pozostałe składniki i dokładnie (najlepiej ręką) wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny.
Ser dokładnie wymieszać z żółtkami, cukrem i rodzynkami.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na blat lub stolnice wysypaną obficie mąką (ciasto będzie trochę luźne, ale dzięki temu drożówki bądą delikatne) . Uformować płat równej grubości (ok. 4-5 cm), następie za pomocą cienkiej szklanki wykrawać kółka i układać je na blasze. W środku drożdżówek zrobić małe wgłębienie i włożyć masę serową. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Następnie piec w 170 stopniach przez 20 minut. Dół piekarnika raczej wyłączyć, gdyż szybko by się przypaliły od spodu, moim zdaniem wystarczy górna grzałka.
Źródło:http://jadloiczytadlo.blogspot.com/2013/03/drozdzowki-z-serem.html