ßßß
Składniki10dkg. drożdży4 szklanki mąkiszklanka cukru kryształucukier waniliowy4 jajka2 żółtka3/4 szklanki oleju4 czubate łyżki masła3/4 szklanki mlekaKruszonka20dkg mąki10dkg masła10dkg cukruSposób przygotowaniaDrożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i cukrem waniliowym, jajka i żółtka roztrzepać i wlać na cukier, na jaja wlać olej na olej wlać ciepłe mleko na mleko wsypać mąkę. To wszystko odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, ciasto powinno zacząć rosnąć. Po 2 godzinach ciasto mieszamy albo ręką albo mikserem i dolewamy stopione, przestudzone masło, mieszamy do połączenia się masła. Ciasto wykładamy do formy (na wierzch można dać różne owoce) i posypujemy kruszonką, można też zrobić bez owoców wtedy przed posypaniem kruszonką posmarować roztrzepanym jajkiem i poczekać aż trochę podrośnie, pieczemy około 40 minut w 165*C
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab