Wykonanie
HomeNa Słodko23kwiDrożdżówka bez wyrabianiaLoading...60min.Bardzo Łatwe0 KomentarzyBardzo prosta, szybka drożdżówka bez wyrabiania, super do porannej
kawki.

Składniki10dkg.
drożdży4 szklanki
mąkiszklanka
cukru kryształu
cukier waniliowy4
jajka2
żółtka3/4 szklanki
oleju4 czubate łyżki
masła3/4 szklanki
mlekaKruszonka20dkg
mąki10dkg
masła10dkg
cukruSposób przygotowania
Drożdże rozkruszyć, zasypać
cukrem i
cukrem waniliowym,
jajka i
żółtka roztrzepać i wlać na
cukier, na
jaja wlać
olej na
olej wlać ciepłe
mleko na
mleko wsypać
mąkę. To wszystko odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, ciasto powinno zacząć rosnąć. Po 2 godzinach ciasto mieszamy albo ręką albo mikserem i dolewamy stopione, przestudzone
masło, mieszamy do połączenia się
masła. Ciasto wykładamy do formy (na wierzch można dać różne
owoce) i posypujemy kruszonką, można też zrobić bez
owoców wtedy przed posypaniem kruszonką posmarować roztrzepanym
jajkiem i poczekać aż trochę podrośnie, pieczemy około 40 minut w 165*C

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab