ßßß
Składniki60 dkg mąk6 dkg drożdży4 całe jajka + 1 żółtko15 dkg cukru15 dkg masłacukier waniliowy1/2 łyżeczki soli1/2 szklanki mlekaKruszonka5 dkg cukru5 dkg mąki3 dkg masłajajko do posmarowania bułeczekSposób pzygotowaniaW letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce.Rozczyn przelać do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto, wbić jaja, żółtko wsypać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, zmiksować.Do zmiksowanych składników wsypać mąkę, wyrabiając stopniowo dodawać roztopione, wystudzone masło. Wszystko razem dokładnie wyrobić.Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki, uformować kulki. Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej, ponownie odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temp. 175 *C

Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab