Wykonanie
HomeNa SłodkoCiasta28mar
Drożdżowe maślane bułeczkiLoading...0 KomentarzyPuszyste
drożdżowe bułeczki do odrywania z chrupiącą kruszonką na śniadanie lub kolacje ze szklanka
mleka ,
kawy czy
kakao smakują pysznie :)

Składniki60 dkg mąk6 dkg
drożdży4 całe
jajka + 1
żółtko15 dkg
cukru15 dkg
masłacukier waniliowy1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki
mlekaKruszonka5 dkg
cukru5 dkg
mąki3 dkg
masłajajko do posmarowania bułeczekSposób pzygotowaniaW letnim
mleku rozpuścić
drożdże, dodać łyżkę
cukru i
mąki, odstawić w ciepłe miejsce.Rozczyn przelać do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto, wbić
jaja,
żółtko wsypać resztę
cukru,
cukier waniliowy,
sól, zmiksować.Do zmiksowanych składników wsypać
mąkę, wyrabiając stopniowo dodawać roztopione, wystudzone
masło. Wszystko razem dokładnie wyrobić.Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki, uformować kulki. Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej, ponownie odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temp. 175 *C



Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab