ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe maślane bułeczki

Drożdżowe maślane bułeczki

nazwa

Wykonanie

Home
Na Słodko
Ciasta
28
mar
Drożdżowe maślane bułeczki
Loading...
0 Komentarzy
Puszyste drożdżowe bułeczki do odrywania z chrupiącą kruszonką na śniadanie lub kolacje ze szklanka mleka , kawy czy kakao smakują pysznie :)
Składniki
60 dkg mąk
6 dkg drożdży
4 całe jajka + 1 żółtko
15 dkg cukru
15 dkg masła
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
Kruszonka
5 dkg cukru
5 dkg mąki
3 dkg masła
jajko do posmarowania bułeczek
Sposób pzygotowania
W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać łyżkę cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce.
Rozczyn przelać do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto, wbić jaja, żółtko wsypać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, zmiksować.
Do zmiksowanych składników wsypać mąkę, wyrabiając stopniowo dodawać roztopione, wystudzone masło. Wszystko razem dokładnie wyrobić.
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kawałki, uformować kulki. Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temp. 175 *C
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/drozdzowe-maslane-buleczki