Wykonanie
Ostatnio jakoś focimy tylko ciasta, które pieczemy:) Może to i lepiej...ciasta są ok:) Dzisiaj też bardzo dobre
drożdżowe;)Składniki; 10 dkg
drożdży, 1
cukier waniliowy, 1 szklanka
cukru, 4
jajka, 1 szklanka
oleju, 3/4 szklanki letniego
mleka, 4 szklanki
mąkiWykonanie krok po kroku KLIKNIJ TUTAJWykonanie;W misce układamy warstwowo składniki. Na dno miski rozkruszamy
drożdże.
Cukier waniliowy,
cukier i
jajka roztrzepujemy razem i wylewamy na
drożdże. Następnie wlewamy
olej i
mleko. Na koniec
maka. Taką gotową miskę odstawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu aż
drożdże wypłyną na wierzch. Po tym czasie wyrabiamy ciasto. Wkładamy do foremki. Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Jak wyrośnie ponad normę /ok. 15 minut/ zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy około 50 minut.