Wykonanie
Dzisiaj upiekłam
ciasto drożdżowe, oczywiście bez wyrabiania. Wszystkie składniki umieściłam w misce, odczekałam dwie godziny i do piekarnika, a w domu pięknie pachniało.
SKŁADNIKI :Ciasto:- 10 dag świeżych
drożdży- 1 szklanka
cukru- 1 szklanka
mleka o temperaturze pokojowej- 5
jajek- 1 szklanka
oleju- 5 szklanek
mąki-
cukier waniliowyKruszonka :- 100 g
margaryny- pół szklanki
cukru- 3/4 szklanki
mąkiSPOSÓB WYKONANIA :10 dag świeżych
drożdży kruszymy do miski i posypujemy jedną szklanką
cukru. Na to wlewamy jedną szklankę
mleka, 5 roztrzepanych jaj i jedną szklankę
oleju. Na końcu wsypujemy 5 szklanek
mąki i
cukier waniliowy. Nic nie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na dwie i pół godziny. Po tym czasie wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aby nie pozostały grudki. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Blaszkę smarujemy
margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.Smacznego!