ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki

Jagodzianki

nazwa

Wykonanie

Domowe jagodzianki, przypominają nam lato. W sezonie robimy je z borówką amerykańską, gdyż jest twarda i nadzienie nie wypływa. Niestety teraz musiałyśmy zadowolić się mrożonymi owocami, ale i tak były pycha!!!
Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
0,5 litra mleka
4 jajka
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
3;4 szkl oleju
szczypta soli
Nadzienie:
0,5 kg borówek świeżych lub mrożonych, 3łyżki cukru i 1 łyżka mąki ziemniaczanej, wszystko delikatnie wymieszać.
Wykonanie;
Przygotować rozczyn z 1 szkl ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek cukru, odstawić. Jaja utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałym mlekiem, wlać wyrośnięty rozczyn, następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać, na końcu dodać olej i dalej wyrabiać na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
Odrywać ciasto po kawałku, formować kulę, spłaszczyć, nałożyć nadzienie i zlepić .
Bułeczki układać na wysmarowanej blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec 20 min w 180 stopniach.
Źródło:http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/12/jagodzianki.html