Wykonanie
Wszyscy smażą pączki lub
faworki a u mnie będą dzisiaj oponki. Nie
serowe, bo te już były ale takie zwykłe, jak pączki. Dawno temu smażyłam je bardzo często, dzisiaj znacznie rzadziej. Zawsze przy pączkach martwię się czy środek się usmaży, tutaj tego problemu nie ma bo... nie ma środka:)
Przepis tradycyjnySkładniki:8 dag
drożdży80 dag
mąki1 szklanka ciepłego
mleka3 łyżki
cukru1,5 l
oleju do smażenia1/4
masła roztopionego2 całe
jaja1/2
cukru waniliowegoszczypta
soliW dużej misce rozkruszyć
drożdże, wbić
jajka, dodać
cukier, roztopione
masło i
sól,
mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać
mąkę i wyrobić ciasto. Odstawić w chłodne miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Gdy ciasto na wyrośnie, należy je rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać krążki z dziurką w środku. Oponki wkładać na rozgrzany
olej w głębokim garnku i smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu polać lukrem lub posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)