Wykonanie
prosta domowa drożdżówka z
marmoladą. czy może być coś bardziej sielskiego? gdy mróz za oknem idealna z
kubkiem ciepłego
kakao lub gorąca
kawą.składniki na dużą rodzinna blachę:4 i 1/2 szklanki
maki tortowej2
jajka1 i 1/4 szklanki
mleka8 łyżek
cukru100 ml
olejuszczypta
soli1/3 kostki świeżych
drożdżyponad to :słoik ulubionej
marmolady lub powideł ( u mnie
miks powideł śliwkowych i twardej
marmolady z bloku)kruszonka :80 g
masła15 łyżek
mąki6 łyżek
cukru1 duże opakowanie
cukru waniliowegomąkę przesiać, dodac
sól.
cukier rozetrzeć z
drożdżami i zostawić na parę minut aż
zrobi się lekka piana na wierzchu.
jajka roztrzepać z ciepłym
mlekiem, dodać do
drożdży, wymieszać z
mąką. na koniec dodać
olej i całość wyrabiać ( najlepiej w misce), aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.przykryć folia spożywcza i zostawić w ciepłym miejscu na ok 2 godziny, do podwojenia objętości.wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każda lekko rozwałkować w prostokąt posmarować
marmolada i zrolować.rolady przełożyć na dużą blachę, ponownie odstawić w ciepłe miejsce ,az ciasto sie napuszy i wypełni całą blachę.napuszone ciasto posmarować
mlekiem i oprószyć kruszonką. piec ok 30 -40 minut w tepm ok 160 stopni z termoobiegiem.smacznego :)