ßßß Cookit - przepis na drożdżówka z marmoladą

drożdżówka z marmoladą

nazwa

Wykonanie

prosta domowa drożdżówka z marmoladą. czy może być coś bardziej sielskiego? gdy mróz za oknem idealna z kubkiem ciepłego kakao lub gorąca kawą.
składniki na dużą rodzinna blachę:
4 i 1/2 szklanki maki tortowej
2 jajka
1 i 1/4 szklanki mleka
8 łyżek cukru
100 ml oleju
szczypta soli
1/3 kostki świeżych drożdży
ponad to :
słoik ulubionej marmolady lub powideł ( u mnie miks powideł śliwkowych i twardej marmolady z bloku)
kruszonka :
80 g masła
15 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 duże opakowanie cukru waniliowego
mąkę przesiać, dodac sól.
cukier rozetrzeć z drożdżami i zostawić na parę minut aż zrobi się lekka piana na wierzchu.
jajka roztrzepać z ciepłym mlekiem, dodać do drożdży, wymieszać z mąką. na koniec dodać olej i całość wyrabiać ( najlepiej w misce), aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
przykryć folia spożywcza i zostawić w ciepłym miejscu na ok 2 godziny, do podwojenia objętości.
wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każda lekko rozwałkować w prostokąt posmarować marmolada i zrolować.
rolady przełożyć na dużą blachę, ponownie odstawić w ciepłe miejsce ,az ciasto sie napuszy i wypełni całą blachę.
napuszone ciasto posmarować mlekiem i oprószyć kruszonką. piec ok 30 -40 minut w tepm ok 160 stopni z termoobiegiem.
smacznego :)
Źródło:http://slodkiepychotki.blogspot.com/2014/01/drozdzowka-z-marmolada.html