Wykonanie
Uwielbiam drożdżowce,a takie na drugi dzień to już najbardziej i do tego z
herbatą :) Ten przepis był pisany na "oko",dlatego miałam obawy czy mi wyjdzie tak jak babci,ale ładnie wyrósł i bardzo nam smakuję :) Następnym razem zrobię z
rabarbarem ;)Składniki:1 łyżka
oleju(niekoniecznie),4
jaja + 2
żółtka,8dkg
drożdży,1 kg
mąki(3 łyżki z tego odsypać do rozczynu),1/2 kostki
margaryny,3/4 szkl.
mleka,(1/2 szkl. z tego na rozczyn),3/4szkl.
cukru(2 łyżki z tego na rozczyn),Rozczyn:2 łyżki
cukru,1/2 szkl.
mleka,3 łyżki
mąki,
drożdże,
Wykonanie:Rozczyn:
Drożdże rozpuszczamy w letnim
mleku,dodajemy
cukier i
mąkę,mieszamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie Całe
jajka +
żółtka mieszamy z
cukrem,dodajemy do
mąki razem z wyrośniętym rozczynem,jak będzie za gęsty dodajemy trochę
mleka.Na koniec wlewamy roztopiona i ostudzoną
margarynę.Dobrze wyrabiamy ciasta ,im dłużej tym lepiej (zasada jest taka: musisz się spocić przy wyrabianiu
drożdżowego ciasta i musi odchodzić od ręki) u mnie trwało to 6 minut ;). Odstawić żeby wyrosło w ciepłe miejsce.
Blaszkę smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą.Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysmarowaną prostokątną blaszkę,odstawiamy na chwilę żeby ładnie wyrosło. Możemy położyć
śliwki lub inne
owoce ,jeśli używamy i posypać kruszonką.Na kruszonkę potrzebujemy: 1/2 kostki
masła, 1/2 szkl.
cukru i 3/4 szkl.
mąki,wszystko razem zagniatamy końcówkami palców na małe grudki.
Pieczemy w 160C przez ok 40minut do suchego patyczka.
Drożdżowca studzimy w piekarniku, żeby nam nie opadł. Gotowe :)
Smacznego!!!