ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z rodzynkami

Jabłecznik z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
margaryna 150 gramów
jajka 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
jabłka 1 kilogramów
rodzynki 100 gramów
sok z cytryny 1 sztuk
cukier 5,55,5 łyżek stołowych
mleko 2 łyżek stołowych
żółtka 1 sztuk
Wykonanie:
Przesianą mąkę posiekać z margaryną, wbić jajko, dodać pól szklanki cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, schłodzić je w lodowce.
Oczyszczone winne jabłka pokroić w kostkę, dodać sok z cytryny, wypłukane rodzynki, dosłodzić do smaku i dusić na średnim ogniu 5 minut. Przełożyć na sito i wystudzić. Ciasto podzielić na 2 części. Mniejszą wylepić dno średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 10-15 minut. Wystudzić w tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć placek o średnicy tortownicy, a ścinki ciasta zagnieść i uformować pasek szerokości 3 cm i wylepić nim boki tortownicy, tworząc rant. Na podpieczonym cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, przykryć krążkiem wyciętego ciasta i docisnąć brzegi rantu. Posmarować ciasto żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec ok. 35 minut.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: janrut
Data: 2012-12-29
pycha-sprawdzone.*
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7963/Jablecznik-z-rodzynkami