ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekmargaryna 150 gramówjajka 1 sztukcukier 0,5 szklanekcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptajabłka 1 kilogramówrodzynki 100 gramówsok z cytryny 1 sztukcukier 5,55,5 łyżek stołowychmleko 2 łyżek stołowychżółtka 1 sztukWykonanie:Przesianą mąkę posiekać z margaryną, wbić jajko, dodać pól szklanki cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, schłodzić je w lodowce.Oczyszczone winne jabłka pokroić w kostkę, dodać sok z cytryny, wypłukane rodzynki, dosłodzić do smaku i dusić na średnim ogniu 5 minut. Przełożyć na sito i wystudzić. Ciasto podzielić na 2 części. Mniejszą wylepić dno średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 10-15 minut. Wystudzić w tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć placek o średnicy tortownicy, a ścinki ciasta zagnieść i uformować pasek szerokości 3 cm i wylepić nim boki tortownicy, tworząc rant. Na podpieczonym cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, przykryć krążkiem wyciętego ciasta i docisnąć brzegi rantu. Posmarować ciasto żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec ok. 35 minut.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: janrutData: 2012-12-29pycha-sprawdzone.*Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: