Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
margaryna 150 gramów
jajka 1 sztuk
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
jabłka 1 kilogramów
rodzynki 100 gramów
sok z cytryny 1 sztuk
cukier 5,55,5 łyżek stołowych
mleko 2 łyżek stołowych
żółtka 1 sztukWykonanie:Przesianą
mąkę posiekać z
margaryną, wbić
jajko, dodać pól szklanki
cukru,
cukier waniliowy oraz szczyptę
soli i szybko zagnieść ciasto, schłodzić je w lodowce.Oczyszczone
winne jabłka pokroić w kostkę, dodać
sok z cytryny, wypłukane
rodzynki, dosłodzić do smaku i dusić na średnim ogniu 5 minut. Przełożyć na sito i wystudzić. Ciasto podzielić na 2 części. Mniejszą wylepić dno średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia, po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 10-15 minut. Wystudzić w tortownicy. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć placek o średnicy tortownicy, a ścinki ciasta zagnieść i uformować pasek szerokości 3 cm i wylepić nim boki tortownicy, tworząc rant. Na podpieczonym cieście rozłożyć
jabłka z
rodzynkami, przykryć krążkiem wyciętego ciasta i docisnąć brzegi rantu. Posmarować ciasto
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem. Piec ok. 35 minut.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: janrutData: 2012-12-29pycha-sprawdzone.*Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: