Wykonanie
Sezon
jabłkowy w pełni,dlatego dziś kolejna propozycja na wykorzystanie tych
owoców.Kruche ciasto,
winne jabłka,
waniliowy budyń, garść
rodzynek i "umiech teściowej" gotowy.Skąd nazwa tego ciasta? Ani to podobne do teściowej, ani do uśmiechu. Być może zjedzeniekawałka tej szarlotki wywołuje uśmiech na twarzy teściowej, a to już bardzo możliwe :)
Składniki:ciasto3
żółtka i jedno całe
jajkokostka
margaryny1/2 szlanki
cukru pudru3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 szklanki
mąkiszczypta
soliponadto8
jabłek2 budynie
waniliowe z
cukremgarść
rodzynek3 szklanki
mlekaWykonanie:Blachę o wymiarach 20 na 30 cm wysmarować tłuszczem, bądź wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę,
sól,
cukier,
proszek do pieczenia przesiać na stolnicę.
Margarynę pokroić w drobną kostkę. Dodać
jajka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić ok. 30 minut w lodówce.Jedną częścią ciasta wyłożyć spód blachy.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i podzielic na ósemki. Poukładać na cieście i posypać je
rodzynkami.
Budyń ugotować w 3 szklankach
mleka i gorący wylać na
jabłka. Wyrównać powierzchnię.Na tarce jarzynowej zetrzeć pozostałą część ciasta.Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.