ßßß
Składniki:ciasto3 żółtka i jedno całe jajkokostka margaryny1/2 szlanki cukru pudru3 łyżeczki proszku do pieczenia3 szklanki mąkiszczypta soliponadto8 jabłek2 budynie waniliowe z cukremgarść rodzynek3 szklanki mleka
Wykonanie:Blachę o wymiarach 20 na 30 cm wysmarować tłuszczem, bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Margarynę pokroić w drobną kostkę. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić ok. 30 minut w lodówce.Jedną częścią ciasta wyłożyć spód blachy.Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i podzielic na ósemki. Poukładać na cieście i posypać je rodzynkami.Budyń ugotować w 3 szklankach mleka i gorący wylać na jabłka. Wyrównać powierzchnię.Na tarce jarzynowej zetrzeć pozostałą część ciasta.Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.